SEO Paslaugos / Viskas apie SEO


isorines seo paslaugos

SEO PASLAUGA - VISKAS APIE SEO IŠSAMIAI!


KAS YRA SEO?

Optimizavimas paieškos sistemoms – tai pagrindinis ir populiariausias SEO (angl. Search Engine Optimization) apibrėžimas. Tačiau pastaruoju metu SEO itin išpopuliarėjęs, todėl jį pristatyti linkstama plačiau ir įvairiau.
SEO – tai visa interneto tinklapių metodologija, kurią pritaikius pasiekiamos aukščiausios Jūsų internetinės svetainės pozicijos paieškos sistemų rezultatuose.
SEO – tai interneto svetainės optimizavimas, kuris iškelia Jūsų interneto svetainę į aukštas paieškos sistemos rezultatų pozicijas ir natūraliai pritraukia daugiau (tikslinių) lankytojų.
SEO – tai veiksmų visuma, skatinanti internetinės svetainės matomumą, populiarumą, veiksmingumą ir patrauklumą. Šie bruožai – Jūsų internetinės svetainės sėkmės ir (arba) pelno garantai. 
Nors tai tik keli apibrėžimai, tačiau jie yra esminiai, nusakantys SEO reikšmę. Interneto svetainės savininkai, kreipdamiesi į SEO specialistus, dažniausiai siekia įgyvendinti kelis paprastus, bet itin svarbius tikslus – kokybiškai padidinti lankytojų srautą, padidinti tikslinių lankytojų srautą ir išaukštinti interneto svetainės pozicijas natūraliuose paieškos rezultatuose. Kitaip tariant, dažniausiai į SEO specialistą kreipiamasi, kai norima, kad interneto svetainė būtų matoma, žinoma ir aktuali vartotojams.
SEO procesas toks populiarus ir mėgstamas interneto svetainių savininkų dėl suteikiamų privalumų:
  • Pasiekiamos aukštos pozicijos paieškos sistemos rezultatų puslapiuose
  • Padidinamas vartotojų lankomumas
  • Padidinama tikimybė pritraukti daugiau tikslinių lankytojų
  • Keliamas pardavimų skaičius (ypač jei optimizuojama internetinė parduotuvė)
  • Garantuojama interneto puslapio sėkmė
Tinkamai įgyvendintas SEO procesas garantuoja ne tik šiuos išvardytus privalumus, puikius rezultatus, bet ir užtikrina finansinį naudingumą (paslauga nėra brangi), pelningumą ir tokiu būdu nenuvilia nei vieno pasirinkusio SEO paslaugas. Vis dėlto, kol šie privalumai tampa matomi – užtrunka, nes SEO nėra paprastas procesas, jis turi tam tikrus etapus, tipus ir apima tam tikras dalis, apie kurias vertėtų pakalbėti plačiau.

SEO PROCESO ETAPAI


SEO specialistai yra nusistatę skirtingus SEO proceso žingsnius, susidarę planą, kuris leidžia pasiekti matomų (ir teigiamų) rezultatų Jūsų internetinei svetainei. Čia pristatome esminius etapus – nuo pat pirmo susitikimo su klientu iki gauto rezultato – kurie padės Jums geriau suprasti, kaip praktiškai vykdomas SEO procesas.
  1. Išsiaiškinti Jūsų (kliento) poreikius. SEO specialistas išsiaiškina visus Jūsų reikalavimus, norus, pageidavimus, kad optimizuota svetainė patenkintų Jūsų lūkesčius.
  2. Išanalizuoti ir įvertinti Jūsų interneto svetainę. Šis etapas apima kelis veiksmus – įvertinami puslapio nustatymai, analizuojama išorinio ir vidinio SEO situacija, atliekamas konkurentų vertinimas.
  3. Tikslingai parinkti raktinius žodžius. Tai esminis žingsnis, nes tik parinkus tinkamus raktažodžius, SEO paslauga duos teigiamos naudos ir bus atlikta profesionaliai, sklandžiai. SEO specialistas įvertina kliento pasirinktus raktažodžius, papildo juos naujais tiksliniais raktažodžiais (ar raktinėmis frazėmis), sudaro raktažodžių sąrašą ir pateikia jį klientui. Galiausiai, nusprendžiama pagal kokius raktažodžius bus optimizuota interneto svetainė.
  4. Tinkamai parengti interneto svetainės turinį. Šiame žingsnyje svarbiausia parengti kokybiškus, aktualius, naudingus tekstus, atitinkančius SEO tekstų reikalavimus arba pakoreguoti, atnaujinti jau esamus tekstus.
  5. Atlikti vidinį SEO. Šio žingsnio darbų sąrašas – vidinių nuorodų struktūros sudarymas, tinkamai parengtas pirmasis interneto svetainės puslapis, turinio kūrimas ir atnaujinimas (SEO tekstai), socialinių tinklų galimybių įtraukimas (jos publikuojamos interneto svetainėje), svetainės pritaikymas kitiems išmaniesiems įrenginiams (planšetėms, mobiliesiems telefonams ir pan.), meta žymų, struktūrinių duomenų, svetainės žemėlapio ir pan. optimizavimas.
  6. Atlikti išorinį SEO. Šis žingsnis pradedamas tik tuomet, kai yra atlikta vidinio SEO paslauga ir apima tam tikrus darbus – užtikrinama, kad į Jūsų interneto svetainę būtų gaunamos kokybiškos, tikslinės nuorodos (ypač vertinga, jei tos nuorodos gaunamos dėl itin geros, paklausios Jūsų interneto svetainėje publikuojamos informacijos), Jūsų straipsnių publikavimas kitose autoritetingose interneto svetainėse, tikslinės auditorijos pritraukimas dalyvaujant įvairiose diskusijose, forumuose bei socialinių tinklų panaudojimas Jūsų interneto svetainės populiarumui didinti.
  7. Prižiūrėti interneto svetainę. Net pasiekus aukštas pozicijas paieškos sistemų rezultatuose, privalu užtikrinti tolesnę interneto svetainės priežiūrą (laiku ir reguliariai atliekamus papildymus, atnaujinimus, perkūrimus ir pan.), nes SEO procesas – tai nuolatinis, reikalaujantis laiko bei pastangų darbas.
Čia Jums buvo abstrakčiai pristatyti esminiai ir pagrindiniai SEO proceso etapai, tačiau jei rimtai susidomėjote SEO procesu, turėtumėte žinoti, kas ir kaip konkrečiai atliekama vidinio ir išorinio SEO proceso metu, nes tai yra dvi pagrindinės SEO sudedamosios dalys.

SEO SUDEDAMOSIOS DALYS – VIDINIS SEO IR IŠORINIS SEO


Vidinis SEO. Šiuo atveju svarbiausia – turinio kokybė, todėl atliekant vidinį SEO siekiama, kad ta kokybė būtų vertinama kuo geriau. Kaip tai vykdoma?
1 žingsnis. Tinkamai parenkami svetainės puslapių pavadinimai (angl. meta title) – tai labai svarbus momentas. Jie nurodomi naudojant pavadinimų žymas (angl. title tags) tam, kad tiek interneto svetainės lankytojams, tiek paieškos sistemoms būtų aiški puslapio tema. Šie pavadinimai turėtų būti unikalūs ir sukurti kiekvienam interneto svetainės puslapiui, kad paieškos sistemos robotai galėtų suprasti, kuo vienas puslapis skiriasi nuo kito.
Kurdami puslapio pavadinimą, turėkite omenyje, kad visa tai, ką įrašysite pavadinimo žymoje, bus matoma pirmos paieškos rezultato eilutėje. Stenkitės, kad pavadinimai būtų susiję su interneto puslapio tema, kad tas pats pavadinimas nesikartotų kiekviename puslapyje, nebūtų per ilgi, neinformatyvūs ir nenaudingi vartotojui.
2 žingsnis. Sudaroma vidinių nuorodų (URL adresų) struktūra. Suteikdami puslapiams tinkamus pavadinimus (žr. 1 žingsnį), užtikrinsite tvarkingą svetainės struktūrą, pagerinsite paieškos sistemų robotų nuskaitymo procesą. Šis žingsnis itin glaudžiai susijęs su tinkamai parinktais (sukurtais) interneto svetainės puslapių pavadinimais.
3 žingsnis. Atliekama techninė puslapio optimizacija. Šis žingsnis apima veiksmų seką, kurios įgyvendinimas užtikrina, kad interneto puslapis atitiktų naujausias tendencijas ir paieškos sistemų robotų teikiamas rekomendacijas. Techninė puslapio optimizacija susijusi su interneto puslapio programinio kodo tvarkymu, keitimu.
4 žingsnis. Atliekama interneto puslapio meta žymų otpimizacija. Interneto svetainės lankytojai šių žymų nemato, nes jos skirtos paieškos sistemų robotams, kad šie galėtų lengviau atpažinti svetainės temą ir turinį. Dėl šios priežasties meta žymos turi būti kiekviename Jūsų interneto svetainės vidiniame puslapyje ir atitikti jo turinį.
Pagrindinis šio žingsnio veiksmas – meta žymas įterpti į interneto svetainės atvaizdavimo HTML kodą. Tai atlikti galima dvejopai, priklausomai nuo to, ar Jūsų interneto svetainė turi turinio valdymo sistemą (TVS), ar ne. Šiuolaikinės turinio valdymo sistemos šį procesą paverčia paprastu ir nesudėtingu, pasinaudojus administratoriaus valdymo panele, tačiau jeigu Jūsų interneto svetainė neturi turinio valdymo sistemos (arba jei turinio valdymo sistema neturi reikiamos funkcijos), meta elementus reikėtų įterpti tarp body žymų.
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad meta žymos yra skirstomos į meta aprašymus (angl. meta description) bei meta raktažodžius (angl. meta keywords). Tik šiuo atveju svarbu žinoti, kad Google algoritmas reaguoja tik į meta aprašymų žymas ir visiškai ignoruoja meta raktažoždių žymas. Vis dėlto kitos paieškos sistemos (pavyzdžiui, Bing, Yandex, Yahoo) reaguoja ir į meta raktažodžius ir netgi skiria jiems daug dėmesio.
5 žingsnis. Tinkamai parengiamas pirmasis interneto svetainės puslapis. Šiame žingsnyje puslapis suprogramuojamas taip, kad atitiktų reikiamus parametrus, būtų patogus vartotojams, suteiktų pagrindinę ir esminę informaciją apie Jūsų veiklą. Būtų aiškiai matoma aktuali informacija – rekvizitai, kontaktai, pristatymo sąlygos ir apmokėjimas (jei tai internetinė parduotuvė) ir pan.
6 žingsnis. Tinkamai sukuriamas ir atnaujinamas turinys. Rekomenduojama, kad interneto svetainės turinys būtų susistemintas ir reguliariai atnaujinamas. Skelbiami tekstai turi būti profesionalūs, originalūs, įtaigūs, skatinantys susidomėjimą ir didinantys svetainės lankytojų skaičių. Renkite tekstus, kurie būtų vertingi, naudingi, kuriuose vyrautų taisyklinga kalba, nebūtų gramatinių klaidų.
7 žingsnis. Svetainė pritaikoma (optimizuojama) išmaniesiems įrenginiams (planšetėms ir telefonams). Kadangi galimybė prisijungti prie interneto bet kuriuo (laisvu) metu yra itin svarbi interneto vartotojams, todėl labai svarbu, kad Jūsų interneto svetainė būtų pasiekiama per bet kurį įrenginį. Tai reiškia, svetainę reikia optimizuoti taip, kad jos turinys būtų tinkamai atvaizduojamas (neiškraipomas) įrenginių ekranuose, svetainėje nesiunčiami nereikalingi duomenys (nėra perteklinių elementų), spartus krovimosi greitis. Atliktų tyrimų duomenimis, daugiau negu pusė vartotojų palieka interneto svetainę, jeigu ši neužsikrauna ilgiau nei 3 sekundes. Taigi sutvarkykite svetainės kodą pagal Google reikalavimus ir tokiu būdu užtikrinsite nuolatinį vartotojų srautą.
Atliekant vidinį SEO, svarbų vaidmenį atlieka ir raktažodžiai. Siūloma laikytis optimalaus jų skaičiaus, t. y. kad jų pasikartojimo dažnis neviršytų 5 proc. Svarbiausia renkantis raktažoždius – pasirinkti juos tikslingai, kad jie atitiktų Jūsų interneto svetainės turinį, temą ir būtų paprasti, neįmantrūs, ne per sudėtingi vartotojams, tačiau plačiau apie tai (raktažodžius ir jų kūrimo ypatumus) – vėliau.
Trumpai tariant, vidinio SEO paslauga užtikrina, kad interneto svetainė būtų patogi vartotojams ir šie galėtų greitai ir paprastai surasti reikiamą informaciją.
Išorinis SEO. Šiuo atveju svarbiausia, kad svetainė būtų populiarinama už savo ribų, „išorėje“, todėl išorinis SEO reiškia, kad optimizacija vyksta jau nebe Jūsų interneto svetainėje, o Jūsų partnerių interneto svetainėse. Nors išorinio SEO procesas sudaro mažiau įgyvendinimo žingsnių, tačiau jie itin svarbūs Jūsų interneto svetainės sėkmei ir žinomumui palaikyti.
Taigi dažniausiai išorinis SEO apibūdinamas kaip paslauga, kurios teikimo metu kuriamos ir iš kitų (autoritetingų, patikimų) internetinių šaltinių į jūsų svetainę nukreipiamos kokybiškos ir su jūsų veikla susijusios nuorodos. Vis dėlto, tai abstraktus išorinio SEO apibrėžimas, nes iš tiesų šis procesas žymiai sudėtingesni – privalu susidaryti kompleksinių veiksmų planą, kad būtų užtikrintas Jūsų interneto svetainės populiarumas ir žinomumas. Ši paslauga reikalauja nemažai laiko ir specialistų pastangų, todėl užsisakydami išorinio SEO paslaugas turėtumėte žinoti, kad tinkamai ir pagal visus reikalavimus atliekamas šis procesas gali užtrukti iki kelių mėnesių. Atminkite, kad rinktis turite tik patikimus ir savo darbą nusimanančius SEO paslaugas teikiančius specialistus.
Toliau pristatysime esminius išorinio SEO žingsnius.
1 žingsnis. Nuorodų, susijusių su Jūsų interneto svetainės tema, pritraukimas. Išorinio SEO atlikimo metu į Jūsų interneto svetainę stengiamasi pritraukti kuo daugiau atgalinių nuorodų (angl. Back links). Atkreipiame dėmesį, kad paieškos sistemos labiausiai vertina kontekstines atgalines nuorodos, t. y. kai straipsnyje nurodomas konkretus raktinis žodis, kaip nuoroda, pagal kurią siekiama pakelti svetainės poziciją paieškos sistemos rezultatuose.
Įgyvendinant šį žingsnį, nuorodos į Jūsų interneto svetainę renkamos iš įvairių interneto duomenų bazių, periodinių šaltinių (pavyzdžiui, skelbimų portalų), susijusių interneto šaltinių.
2 žingsnis. Socialinių tinklų SEO proceso vykdymas. Socialiniai tinklai – itin efektyvi šiuolaikinė internetinės rinkodaros priemonė, kuria pasinaudojus galima ne tik skelbti, populiarinti Jums reikiamą informaciją, bet ir bet kuriuo metu bendrauti su klientais.
Socialinių tinklų SEO procesas skatina palankumą Jūsų svetainei, t. y. siekiama skelbti tokią informaciją (aktualią, naudingą, įdomią, originalią, profesionalią, kokybišką, patikimą ir reikalingą), kuria Jūsų sekėjai dalintųsi (angl. share), mėgtų (angl. like) ir (ar) komentuotų. Tokiu būdu  populiarinama Jūsų interneto svetainė.
Tinkamai atlikus socialinių tinklų SEO, gaunama neabejotina nauda:
  • Interneto svetainės populiarinimas;
  • Nuolatinis, operatyvus bendravimas su vartotojais / klientais, kuriantis teigiamą įvaizdį, formuojantis palankią reputaciją;
  • Žinomumo skatinimas, reklamos skleidimas – socialiniuose tinkluose skelbiant nuorodas, nukreipiančias į Jūsų interneto svetainę;
  • Reitingų kėlimas – paieškos sistemoms svarbus svetainės turinys, o aktyvų dalyvavimą socialiniuose tinkluose paieškos sistemos traktuoja kaip vertingo turinio puslapį, naudingą vartotojams;
  • Galimybė tobulinti interneto svetainę – žinosite, kaip vertinama Jūsų interneto svetainė ir galėsite nesunkiai priimti sprendimus, padėsiančius lengviau pasiekti aukštumas.
Norint, kad šis žingsnis būtų tinkamai įgyvendinamas, rekomenduojama kreiptis į specialistus, kurie palaikys ir valdys įvairias socialinių tinklų priemones, planuos ir kurs turinį, skelbs tekstus ir (ar) vaizdo įrašus ir garantuos padidėjusį naujų klientų srautą ir Jūsų pelningumą. Be to, jei siūlote prekes ir paslaugas, neabejokite, kad socialiniai tinklai padidins jų informuotumą.
3 žingsnis. Kryptingas informacijos skleidimas, kuriant naujus raktinius žodžius ar paieškos tendencijas. Tai iš esmės susiję su Jūsų interneto svetainės populiarinimu, vykdomu temiškai susijusiose, autoritetingose kitose interneto svetainėse.
Labai svarbu akcentuoti, kad išorinis SEO turi būti susijęs su vidiniu SEO, todėl norint gerų rezultatų, reikalingos abi šios SEO dalys. Pabrėžiame, kad netinkamai atliktas SEO, gali pakenkti svetainės pozicijai, didinti gaunamų nuobaudų skaičių, sumažinti patikimumo reitingus.

KAS YRA „WHITE-HAT SEO“ IR „BLACK-HAT SEO“?


Prieš užsisakydami SEO paslaugą, turėtumėte žinoti, jog optimizavimas paieškos sistemoms skirstomas į du tipus:
  • leidžiamas paieškos sistemų (angl. white-hat SEO);
  • draudžiamas paieškos sistemų (angl. black-hat SEO).
Kuo jie skiriasi?
Leidžiamas paieškos sistemų tipas grindžiamas optimizavimu, atliekamu vadovaujantis „Google Webmaster Guidelines“ nurodytomis metodikomis. Šis optimizavimo tipas susijęs su unikalumu ir apima nemažai sąlygų – interneto puslapių kodo pakeitimus, nuolatinį informacijos (ir pačios internetinės svetainės) atnaujinimą, naujų interneto svetainių pridėjimą, kokybišką turinį, interneto svetainės vidinių nuorodų struktūros keitimą, tikslingų raktinių žodžių skelbimus, apsikeitimą nuorodomis su kitomis interneto svetainėmis (susijusiomis savo tematika), registraciją interneto kataloguose ir paieškos sistemose. Taip pat tai ir nuolatinis interneto puslapio papildymas, atsirandančių klaidų taisymas, kad būtų užtikrinta internetinės svetainės aukšta pozicija paieškos rezultatuose. Šis procesas užtrunka nemažai laiko, reikalauja pastangų ir profesionalaus darbo, tačiau yra atsiperkantis ir duodantis itin gerų rezultatų.
Draudžiamas paieškos sistemų tipas yra grindžiamas įvairiomis manipuliacijomis, susijusiomis su atgalinėmis nuorodomis. Tai dirbtinai kuriamos nuorodų pozicijos, t. y. perkamos nekokybiškos nuorodos arba pasitelkiamos specialios programos, kurios leidžia palikti atsiliepimus forumuose, interneto svetainėse, tinklaraščiuose ir pan. Vis dėlto, norime pabrėžti, kad viena populiariausių pasaulyje paieškos sistemų Google su šiomis manipuliacijomis ryžtingai kovoja ir yra pristačiusi Penguin algoritmą, kuris padeda Google paieškos sistemai atrasti svetaines, aukštas raktažodžių pozicijas Google paieškoje pelniusias nesąžiningu būdu. Naudojant tokius nelegalius SEO būdus, interneto svetainė galiausiai vis tiek būna pašalinta iš paieškos sistemų rezultatų puslapių, todėl vertėtų atidžiai rinktis SEO specialistus, kurie gali užtikrinti kokybę ir profesionalumą.

KO VENGTI ATLIEKANT SEO?


Jeigu norite, kad SEO atneštų naudos ir užtikrintų visus minėtus privalumus, tai vykdydami SEO turėtumėte vengti tam tikrų veiksmų:
  1. raktažodžių šiukšlinimo (angl. spam). Turėtumėte vengti raktažodžių šiukšlinimo ir neslėpti vertingų raktažodžių, nes tai darydami galite pakenkti savo interneto svetainei, t. y. gausite žemą vertinimą paieškos sistemoje arba būsite pašalintas iš paieškos sistemos visam laikui ir neturėsite galimybės į ją sugrįžti.
  2. rėmų (angl. frame) naudojimo. Rėmas parodo, kad naršyklės langas yra dalijamas į kelias dalis (rėmus) ir kiekviena iš tu dalių turi savo atributus. Rėmų naudojimas turi neigiamos įtakos interneto svetainės vertinimui.
  3. Flash ir JavaScript naudojimo. Paieškos sistemos šių programų nesupranta ir ignoruoja.
  4. įvedinėti savo interneto svetainės adresą į paieškos sistemas per dažnai. Jūsų svetainės atsiradimas paieškos sistemose gali ilgai neatsirasti arba būti neindeksuojamas. Reikia suprasti, jog paieškos sistemos pačios susiras interneto svetainę ir ją sėkmingai indeksuos.
  5. naudoti ne teminius raktažodžius meta žymėse. Populiarus, bet su Jūsų internetinės svetainės tema nesusijęs raktažodis tikrai neatneš sėkmės, nepritrauks tikslinių klientų. Be to, paieškos sistema meta žymėse naudos raktažodžius tik tuo atveju, jei jie bus tinkamai pritaikyti Jūsų internetinei svetainei.
Norėdami užsitikrinti tinkamai, kokybiškai atliktą SEO paslaugą, nešančią teigiamus rezultatus Jūsų internetinei svetainei, pasirinkite gerą SEO specialistą.

KAIP PASIRINKTI SEO SPECIALISTĄ?


Visų pirma, pasirinkdami specialistą, neskubėkite. Peržvelkite atsiliepimus apie SEO paslaugas teikiančius specialistus, įvertinkite juos, pasidomėkite jų atliktais darbais, patirtimi.
Suradę SEO specialistą, užduokite jam esminius klausimus:
  1. Kokių veiksmų ketinama imtis, kad būtų pasiekti išsikelti tikslai ir kodėl naudojami būtent šie konkretūs veiksmai? Nuo šio klausimo visuomet rekomenduojama pradėti bendravimą su SEO specialistais.
  2. Kokios komunikavimo galimybės ir atsiskaitymo procesas?
  3. Ar galėtumėte abstrakčiai įvertinti dabartinio interneto puslapio struktūrą, turinį, nuorodų situaciją (kokybę)?
  4. Kokius esminius interneto svetainės pakeitimus būtina atlikti ir kokius darbus jūs įsipareigojate atlikti interneto svetainės viduje? Prieš sudarydami sutartį (įsigydami SEO paslaugą), turite viską išsiaiškinti, nes SEO procesas sudėtingas ir apima nemažai veiksmų bei sąlygų.
  5. Ar atlikdami SEO optimizuosite puslapio kodą, dizainą, struktūrą, navigaciją, turinį ir nuorodas?
  6. Kokių nuorodų metodų imsitės? Nuorodos vienas esminių išorinio SEO proceso elementų, todėl būtinai išsiaiškinkite, ar nuorodos bus iš kokybiškų, patikimų ir su Jūsų interneto svetainės tematika susijusių interneto puslapių.
  7. Kokių veiksmų imsitės, jei visa tai neveiks?
  8. Kiek laiko teikiate SEO paslaugas?
  9. Prašykite pateikti atliktų darbų pavyzdžių.
  10. Klauskite jus dominančių plačių klausimų. Pavyzdžiui, kaip Google paieškos sistema vertina rezultatus ir kokią įtaką tiems rezultatams padarysite Jūs suteikdami SEO paslaugą? Bendravimas visuomet padeda SEO specialistui išsiaiškinti Jūsų poreikius ir patenkinti lūkesčius.
Gavę išsamius atsakymus į šiuos klausimus, žinosite, kokie konkretūs veiksmai bus atliekami su Jūsų interneto svetaine, kokių rezultatų galėsite laukti ir apskritai, kaip vyks visas SEO paslaugos įgyvendinimo procesas.

Koks SEO specialistas yra laikomas geru?


Dažniausiai, norėdami neapsirikti pasirinkdami SEO specialistą, atskreipkite dėmesį į jo:
  • Profesionalumą. SEO specialistas turi domėtis naujovėmis, algoritmų atnaujinimais, paieškų sistemų gairių (reikalavimų) pokyčiais.
  • Kompetenciją. SEO specialistas turi Jums aiškiai išdėstyti SEO proceso etapus. Taip pat turėtų išsamiai ir aiškiai atsakyti į visus Jūsų užduodamus klausimus ir gebėti pateikti savo siūlymus (rekomendacijas) apie reikiamus optimizuoti elementus.
  • Įžvalgumą. Šis bruožas labiausiai reikalingas tuomet, jeigu jau esate sukūrę interneto svetainę, bet norite ją patobulinti, pasiekti geresnių rezultatų. Geras SEO specialistas vos pamatęs interneto svetainę, turėtų žinoti, kokius esminius veiksmus atliks ir kokius metodus taikys, kad patenkintų Jūsų lūkesčius.
  • Patirtį. Ją geriausiai pagrindžia atlikti SEO darbai, kurie turi būti parodomi jums paprašius.
  • Sąžiningumą. Geras SEO specialistas turi nusimanyti savo darbą ir atlikti jį legaliomis priemonėmis, kad užtikrintų teikiamos paslaugos kokybę. Jau minėjome, kad SEO gali būti atliekamas ir draudžiamais metodais, kitaip dar rinkoje vadinamais juodąja SEO paslauga, kurią teikdami SEO „specialistai“ bando greitesniu būdu ir sukčiaudami pasiekti teigiamų rezultatų – nukopijuoja svetainės vidaus turinį, sukuria išorines svetaines, automatiškai kuria nekokybišką turinį ir tokiu būdu yra sukuriamas dirbtinis populiarios internetinės svetainės įvaizdis, tačiau Google sistema šią apgaulę aptinka ir skiria nuobaudą – visiškai pašalina svetainę iš paieškos sistemos ir kartais netgi nebesuteikia galimybės sugrįžti į ją atgal.
Tai labai svarbūs ir pagrindiniai SEO specialisto bruožai, tačiau rinkdamiesi jį taip pat turėtumėte atkreipti dėmesį ir į kitus, šalutinius bruožus.
  • Strategiškumas. SEO specialistas turi domėtis naujovėmis. Esama tokių interneto svetainių, kurios glaudžiai susijusios su SEO specialisto darbu: Google Webmaster Central (informuoja apie Google paieškos sistemą, jos pokyčius, atsinaujinimus ir pan.), Search Engine Land (supažindina su bendra SEO vykdoma veikla), Search Engine Roundtable (skelbiamos visos SEO naujienos).
  • Lyderystė. SEO specialistas turi būti motyvuotas ir nuolat siekti žinių, nes SEO procesas – dinamiškas ir nuolat kintantis.
  • Analitiškumas. Geras SEO specialistas turi stebėti tokias interneto svetaines, kurios užima itin aukštas pozicijas paieškų sistemų rezultatuose, ir gebėti atskleisti priežastis, sąlygojančias tokius reitingus. Jis turi nuolat kelti hipotezes, kurios leistų patikrinti ir parinkti geriausią optimizavimo metodą savo klientui.
  • Nuolatinis tobulėjimas. Geram SEO specialistui neužtenka tik tobulinti žinias, jis turi daug dirbti (apsiimti įvairius projektus), lavinti asmeninius savo gebėjimus. O to pasiekiama tikslingai ir kryptingai dirbant.
Pritariame nuomonei, kad tinkamai pasirinktas SEO specialistas užtikrina Jūsų interneto svetainės populiarumą, didina Jūsų siūlomo produkto (prekių ir paslaugų) pelningumą ir garantuoja sėkmę.
Kai jau išsirinksite SEO specialistą, įvertinkite, ar neapsirikote. Geras, profesionalus SEO specialistas turėtų domėtis Jūsų poreikiais ir ne tik atsakyti į visus Jūsų užduodamus klausimus, bet ir patys užduoti Jums atitinkamus klausimus:
  1. Ar esate pasirinkę (žinote), kokius raktažodžius norite pritaikyti savo interneto svetainei?
  2. Kada ir kokį domeną įsigijote?
  3. Kokia Jūsų puslapio turinio valdymo sistema (TVS)?
  4. Ar anksčiau Jūsų interneto svetainei buvo atliktas SEO?
  5. Ko tikitės investuodami į SEO?
  6. Ar suteiksite prieigas prie savo interneto puslapio statistinės informacijos (Google Analytic)?
  7. Kokias kitas internetinio marketingo kompanijas vykdote ar norėtumėte vykdyti?
Aiškiai atsakykite į užduodamus klausimus ir padėkite SEO specialistams nepriekaištingai atlikti SEO paslaugą.
Taip pat manome, kad vertinga pristatyti Jums, kokius veiksmus su Jūsų interneto svetaine atliks SEO specialistas tam, kad pagerintų svetainės reitingus:
  • Atliks bendrą interneto svetainės turinio analizę ir parinks labiausiai tinkančius ir turinį atitinkančius raktinius žodžius.
  • Išanalizuos svetainės vidinę puslapių struktūrą, kad galėtų pateikti geriausius sprendimus ir pasiūlymus.
  • Išanalizuos konkuruojančių svetainių pozicijas paieškos rezultatų puslapiuose.
  • Atliks vidinį SEO.
  • Atliks išorinį SEO.
  • Pateiks sprendimus dėl techninių SEO optimizavimo užduočių, tokių kaip svetainės greitis, optimizavimas kitiems išmaniesiems įrenginiams ir pan.
  • Atliks vidinį SEO, nes jis itin svarbus – pagerinamos interneto svetainės pozicijos interneto paieškos sistemose ir pagal įvairius raktažodžius jos tampa lengviau randamos kitiems.
  • Stebi raktinių žodžių pozicijas ir natūralaus lankytojų srauto dinamiką, konkuruojančių svetainių pozicijas bei laiku imasi priemonių (veiksmų), kad būtų išlaikytas ir (ar) pagerintas pasiektas rezultatas.
Dar vienas svarbus akcentas – visų šių veiksmų įgyvendinimas gali užtrukti iki kelių mėnesių. Tikimės, kad perskaitę šią informaciją nerizikuosite ir nesusigundysite neaiškiais, galbūt šiek tiek pigesnes nei įprasta SEO paslaugas teikiančiais specialistais. Tai turi būti gerai išanalizuotas ir apgalvotas Jūsų žingsnis, jei norite daugiau naudos.

KOKIA SEO PASLAUGOS KAINA?


Bendro ir vieningo atsakymo, kokia yra SEO paslaugos kaina, deja, nėra. Kaina priklauso nuo to, kokie SEO veiksmai turės būti atliekami, kad būtų pasiektas norimas rezultatas. Be to, SEO atliekamų veiksmų pasirinkimui įtaką daro ir Jūsų interneto svetainės gyvavimo laikas ir specialistų atlikta analizė, kuria siekiama išsiaiškinti, ko svetainei trūksta.
Čia mes pateikiame orientacinį SEO paslaugos kainos taikymą, į kurį turėtų atsižvelgti SEO specialistas, tvarkydamas Jūsų interneto svetainę.
1 atvejis. Įkūrėte naują interneto svetainę (egzistuojančią ne daugiau nei 6 mėnesius) ar dar tik planuojate kurti interneto svetainę, kuri veiks ne itin konkurencingoje aplinkoje. Optimizuodami tokią interneto svetainę SEO specialistai iškels ją į aukštas pozicijas, susies Google Analytic, Google Adwords ir Google+ paskyras ir pritaikys Jūsų interneto svetainei ne daugiau kaip 2 tikslingus raktinius žodžius.
2 atvejis. Įkūrėte naują, tačiau perspektyvią interneto svetainę, orientuotą į ateitį, kuria siekiate ilgalaikių tikslų arba turite nedidelę elektroninę parduotuvę, svetainę su katalogu ar įvairių tipų portfolio, tuomet SEO specialistai imsis atitinkamų veiksmų, siekdami ją tinkamai optimizuoti – iškels Jūsų svetainę į aukštas pozicijas, susies Google Analytic, Google Adwords ir Google+ paskyras, atliks raktinių žodžių tyrimą ir Jūsų interneto svetainei pritaikys ne daugiau kaip 5 raktinius žodžius, atliks svetainės auditą, sukurs Google+ profilį.
3 atvejis. Įkūrėte verslą, norite konkrečių pozicijų paieškos sistemų rezultatuose ir siekiate dominuoti (lyderiauti) rinkoje. Tuomet SEO specialistas turės – iškelti Jūsų svetainę į aukštas pozicijas, susieti Google Analytic, Google Adwords ir Google+ paskyras, atlikti vidinį SEO (patrauklų lankytojams), atlikti raktinių žodžių tyrimą ir Jūsų interneto svetainei pritaikyti daugiau nei 5 raktinius žodžius, atlikti svetainės auditą, sukurti Google+ profilį, atlikti detalią (išsamią) konkurentų analizę, perimti konkurentų srautus. Taip pat SEO specialistas turės atlikti su reklama bei socialiniais tinklais susijusius veiksmus, t. y. atlikti reklamos efektyvumo analizę, atlikti Google Adwords ir jį administruoti, kurti ir tvarkyti paskyras socialiniuose tinkluose (Facebook, Twiter ir pan.).
Minėti veiksmai yra orientaciniai, tai dar nereiškia, kad Jūsų pasirinktas SEO specialistas visus juos atliks, tačiau nuo atliekamų veiksmų kiekio, nuo skirto laiko ir pastangų priklauso SEO paslaugos kaina. Mokestis už SEO paslaugas dažnai mokamas reguliariai, t. y. kas mėnesį.
Vis dėlto, minėtas būdas tėra vienas iš galimų, pagal kuriuos SEO specialistas gali nustatyti paslaugos kainą. Dar vienas elementas, galintis nulemti paslaugos kainą – raktiniai žodžiai. Kuo pasirinktas raktažodis  konkurencingesnis, tuo daugiau laiko atims ir daugiau pastangų pareikalaus šio raktinio žodžio iškėlimas paieškos sistemoje, tuo daugiau reikės gauti nuorodų iš gerai vertinamų kitų interneto svetainių ir (ar) unikalių straipsnių. Visa tai lemia ne tik darbo trukmę, bet ir didesnę SEO paslaugų kainą.
Esminis dalykas, kurį norime Jums pasakyti – kiekvieną kartą SEO specialistai pateikia individualius pasiūlymus, nustato paslaugos kainą atsižvelgdami į raktinius žodžius, dabartinę rinkos konkurenciją, SEO darbų apimtis ir pan. Nors SEO procesas užima nemažai laiko, bet tai – investicija į ateitį, kuri atsipirks ir suteiks Jums naudos – Jums nereikia mokėti už paspaudimus (kaip užsisakius Google Adwords), potencialūs klientai visuomet atranda Jūsų interneto svetainę ir tai lemia didesnį pelną, nes atitinkamai padaugėja užsakymų (užklausų ir pirkimų).

RAKTINIAI ŽODŽIAI IR JŲ PASIRINKIMAS


  1. Raktiniai žodžiai. Tai tikslingai pagal Jūsų veiklą ar interneto svetainės temą parinkti tinkami žodžiai ar frazės, kuriuos interneto vartotojai įrašo į įvairias paieškos sistemas (Google, Yahoo, Yandex, Bing ir pan.) ieškodami reikiamos informacijos, prekės ar paslaugos.
Verta atkreipti dėmesį, kad raktinis žodis nebūtinai turi būti gramatiškai taisyklingas ar sukurtas vartojant lietuviškus rašmenis. Labai dažnai vartotojai, tenkindami savo poreikius, į paieškų sistemas suveda netaisyklingus žodžius ar frazes (nepilnus žodžius, žodžius be lietuviškų raidžių ir pan.).
Raktažodžių parinkimas – pirminis SEO proceso žingsnis, tai reiškia, kad atliekant interneto svetainės optimizaciją, pirmiausia reikia susikurti ir atsirinkti kryptingus raktinius žodžius.
  1. Kriterijai renkantis raktinius žodžius. Renkantis raktinius žodžius rekomenduojama atsižvelgti į esminius kriterijus:
  • Žodžiai (ar frazės) turi atitikti Jūsų interneto svetainės temą, būti susiję su Jūsų siūlomomis prekėmis ar paslaugomis.
  • Konkurentų analizė. Reikia išsamiai išanalizuoti, kokius raktinius žodžius naudoja Jūsų konkurentai.
  • Vartotojo tikslas. Pateikiame pavyzdį. Įsivaizduokite, kad Jūs esate vartotojas ir ieškote televizoriaus. Raktažodis „televizorius“ nieko aiškaus nenurodo, todėl reikėtų jį sukonkretinti. Pavyzdžiui, „prekyba Sony televizoriais“. Tuomet Jūsų elektroninė parduotuvė bus automatizuota šiam raktažodžiui ir savaime užtikrinsite, kad pas Jus lankytųsi tik tikslinė auditorija (potencialūs klientai), duosianti Jums naudos. Geriausia, kad Jūsų pasirinkti raktažodžiai būtų susiję su internetinės svetainės turiniu ir Jūsų veiklos tikslais.
  • Taigi atrinkite tokius raktinius žodžius, kurie Jūsų siūlomą prekę, paslaugą ar publikuojamą informaciją nusakytų tiksliai.
  • Rinkos pozicija. Pasirinkite tokius raktinius žodžius, kurie būtų bendriniai ir apibendrintų visas Jūsų siūlomas prekes ar paslaugas. Priešingu atveju, galite prarasti savo pozicijas rinkoje.
  • Žodžio struktūra. Raktiniai žodžiai turi būti natūralūs, paprasti (neįmantrūs), kasdieniai, buitiniai, t. y. tokie, kokius vartoja interneto vartotojai (Jūsų klientai). Sėkminga SEO strategija – suprantama kalba.
Ką dar galime patarti dar kuriant raktinius žodžius?
  • Jeigu pasirinkote kelis raktinius žodžius, juos naudodami atskirkite kableliais.
  • Kurdami raktinius žodžius, pasikliaukite rinkos tendencijomis, pagal kurias Jus apibūdina potencialūs klientai.
  • Atkreipkite dėmesį į vyraujančią konkurenciją, t. y. išanalizuokite tuos raktinius žodžius, kurie būdingi Jūsų konkurentams.
  • Naudokite kiek įmanoma daugiau tokių raktinių žodžių ir (ar) frazių, į kuriuos interneto vartotojai kreipia daugiausia dėmesio.

  1. Ko vengti renkantis raktinius žodžius. Kaip jau minėjome, raktiniai žodžiai gali lemti Jūsų interneto svetainės sėkmę, populiarumą ir žinomumą, nes yra glaudžiai susiję su SEO paslauga. Kas nutiks, jei raktiniai žodžiai bus parinkti netinkamai?
  • Jeigu pasirinksite vieną ir netikslų raktinį žodį, bus sunku kokybiškai optimizuoti interneto svetainę.
  • Jeigu pasirinksite vieną, netikslų ir nekonkretų, nenusakantį Jūsų interneto svetainės turinio, raktinį žodį, padidinsite galimybę pritraukti netinkamus (Jums neaktualius) vartotojus, t. y. į Jūsų svetainę gali užklysti Jūsų prekėmis ir paslaugomis nesuinteresuoti asmenys, o tai neduos Jums nei pelno, nei naudos. Tačiau, jei pasirinksite tikslius raktažodžius (net jei jie ir ilgesni – apima iki 3 žodžių), įvyks priešingai – nors greičiausiai Jūsų interneto svetainėje apsilankys mažiau lankytojų, bet dauguma jų bus potencialūs pirkėjai.
  • Jeigu pasirinksite itin įmantrius, taisyklingus raktinius žodžius, klientų sunkiai sulauksite. Raktiniai žodžiai parenkami ne tik vartotojams, bet ir paieškos sistemoms, todėl galite daugiau dėmesio skirti raktažodžių reikšmei, o ne taisyklingam jų pateikimui. Dėl pasirinktų nenorminių (lietuvių kalbos taisyklių neatitinkančių) žodžių nenukentės nei Jūsų interneto svetainės žinomumas, nei populiarumas, nei apskritai sėkmė.
  • Jeigu pasirinksite tik vienos kalbos raktinius žodžius, o Jūsų interneto svetainėje bus įdiegtos kelios – padarysite klaidingą žingsnį.
Venkite tokių pasirinkimų, nes jie išties netinkami sėkmei pasiekti.

KAS YRA META APRAŠYMAS?


Meta aprašymas – gali būti apibūdinamas ir kaip trumpas puslapio aprašymas, matomas paieškos sistemose, ir kaip vienas iš veiksmų, atliekamų vykdant SEO, tačiau jis skirtas žmonėms, o ne paieškų sistemoms. Tai reiškia, kad meta aprašymas turi būti patrauklus vartotojams, kad skatintų juos užeiti į Jūsų interneto svetainę. Kitaip tariant, gerai parengtas meta aprašymas lemia paspaudimus ant Jūsų svetainės ir tokiu būdu gali padidinti lankytojų srautą.
Meta aprašymas dažniausiai (bet ne visada!) yra matomas paieškos sistemų rezultatuose po interneto svetainės pavadinimu, tai reiškia, kad šio teksto perskaitymas yra antras vartotojo veiksmas, perskaičius pavadinimą.
Koks meta aprašymas (angl. meta description) yra geras?
  1. Orientuotas į žmones (apgalvojant, koks meta aprašymas jiems gali būti patrauklus, sudominti). Nereikėtų kurti nuobodžių ir banalių frazių. Rekomenduojama vartotojui siųsti naudingą ir vertingą žinutę. Be to, meta aprašymas prilygsta pardavimo tekstui, todėl turi būti įtaigus, įtikinti klientą ir neleisti jam abejoti dėl prekės ar paslaugos būtinumo (reikalingumo).
  2. Susijęs su pagrindiniais raktažodžiais (jie paieškos sistemos rezultatuose bus paryškinti). Meta aprašymas turi atitikti Jūsų interneto svetainės turinį. Norėtume atkreipti Jūsų dėmesį, kad jeigu meta aprašymas ir puslapio turinys nesutaps, galite gauti nuobaudą (pavyzdžiui, Google nuobaudą), nes bus laikoma, kad tokia svetainė klaidina ne tik paieškos sistemas, bet ir vartotojus (klientus). Kokios bus Google nuobaudos pasekmės?
  • Žemesnė pozicija paieškos sistemos rezultatuose. Tokiu būdu klientai sunkiau ras Jūsų interneto svetainę;
  • Būsite kuriam laikui pašalinti iš paieškos sistemos;
  • Būsite pašalinti iš paieškos sistemos be galimybės vėl kada nors į ją sugrįžti.
Apie šias neigiamas pasekmes Jūs būsite informuoti (jei gausite „rankinę“ Google nuobaudą), tačiau galite ir nebūti informuoti, o nuobaudos padarinius ilgainiui pamatyti patys (jei gausite „algoritminę“ Google nuobaudą). Bet kokiu atveju, svarbu pasistengti viską atlikti tinkamai, kad negautumėte nuobaudų, nes jas pašalinti gali būti sudėtinga (tai pareikalaus daug laiko, pastangų ir žinių) arba netgi neįmanoma.
  1. Tinkamos sudėties, t. y. naudojama ne daugiau negu 160 simbolių. Tiesa, šiuo atveju reikėtų paminėti, kad simbolių skaičių gali pakoreguoti ir pati paieškos sistema.
  2. Tinkamo skaičiaus, t. y. geriausia (ir specialistų siūlytina), kad meta aprašymas būtų sukuriamas kiekvienam puslapiui.
  3. Unikalus. Tekstas negali būti nukopijuotas ar nuplagijuotas iš kitų interneto svetainių. Specialistai įspėja, kad geriau jokio meta aprašymo, negu netinkamas, nes tik unikalūs meta aprašymai padeda ir vartotojams, ir paieškos sistemoms, ieškant reikiamų prekių, paslaugų ar tiesiog informacijos. Pasistenkite, kad meta aprašymas būtų informatyvus.
Visi šie parametrai tikrinami Google Webmaster Tools įrankio, kuris leidžia išanalizuoti pagrindinius meta aprašymo turinio veiksnius: ar tekstas tinkamo ilgio (nei per trumpas, nei per ilgas), ar nesikartoja pateikiama informacija. Atkreipkite dėmesį, kad paieškos sistemos reitingavimo rezultatus atnaujina kas kelias dienas, todėl jei pakeitėte meta aprašymą, bet teigiamų pokyčių nepastebėjote, turėtumėte ieškoti klaidos.
Ko turėtumėte vengti kurdami meta aprašymus?
  • meta aprašymų, nesusijusių su Jūsų interneto puslapiu;
  • bendrų meta aprašymų (pavyzdžiui, „svetainė apie kompiuterius“);
  • padrikų meta aprašymų, kuriuose vartojami klaidingi ar prasmės neturintys raktiniai žodžiai;
  • viso puslapio turinio kopijavimo meta aprašyme;
  • vienodų meta aprašymų visuose internetinės svetainės puslapiuose.
Meta aprašymas skirtas padėti Jūsų interneto svetainei išsiskirti iš kitų, todėl jį privalu gerai apgalvoti ir sukurti tinkamai, įdomiai, veiksmingai.

KAS YRA PUSLAPIO ANTRAŠTĖ (ANGL. PAGE TITLE)?


Puslapio antraštė – interneto svetainės pavadinimas, matomas paieškos sistemų rezultatuose. Šis elementas laikomas vienu iš svarbiausių atliekant vidinį SEO. Specialistai rekomenduoja kuriant meta aprašymus, kiekvieną puslapį pavadinti skirtingu pavadinimu.
Sąlygos, padedančios užtikrinti sėkmingai sukurtą puslapio antraštę:
  • Lengvai skaitomas ir aiškus;
  • Skirtas vartotojams, o ne paieškos sistemoms. Pasistenkite, kad puslapio antraštė būtų suprantama, nesudėtingos sakinio struktūros, skambėtų natūraliai.
  • Tinkamos struktūros, t. y. ne ilgesnis negu 70 simbolių (tiek simbolių rodyti gali paieškos sistemos). Jeigu į šį reikalavimą neatsižvelgsite, pavadinimas bus sutrumpintas savaime ir jo dalis bus žymima daugtaškiais. Be to, antraštę sudarantys žodžiai turi būti atskirti statmenu brūkšniu „|“, paieškos sistemos jo nenuskaito, todėl tai nepadarys jokios neigiamos įtakos pavadinimo estetikai. Kitokie ženklai, naudojami žodžiams atskirti, negalimi (arba bent jau nerekomenduotini).
  • Susietas su pagrindiniais Jūsų raktiniais žodžiais. Rekomenduojama, kad pagrindinis raktažodis pavadinime būtų pirmoje pozicijoje;
  • Kiekvienas Jūsų interneto svetainės puslapis turi turėti atskirą ir unikalų pavadinimą, nes tai netrikdo paieškos sistemų ir mažina Jūsų vidinių puslapių konkurenciją tarpusavyje.
Puslapio antraštė turi padėti vartotojui susidaryti nuomonę, apie ką yra puslapio turinys, todėl ją kurkite apgalvotai ir tikslingai.

KOKIA TURI BŪTI IDEALI INTERNETO SVETAINĖ?


Interneto svetainė – labai svarbi įmonės įvaizdžio dalis ir pardavimų skatinimo priemonė. Ji turi būti patraukli vartotojams ir skatinti juos reguliariai lankytis interneto svetainėje.
Kokia turi būti interneto svetainė?
  1. Sugeneruota išmaniesiems įrenginiams (telefonams, planšetėms ir pan.), kurie užtikrintų, kad lankytojai / vartotojai bet kada (vos atsiradus norui ar iškilus poreikiui) galėtų apsilankyti ir naudotis Jūsų internetine svetaine bei joje pateikiama informacija.
  2. Patrauklaus dizaino, neerzinančio lankytojų (tinkamai parinktos spalvos, šriftas, paveikslėlių ar vaizdinės medžiagos išdėstymas, puslapio struktūra ir pan.).
  3. Atitinkanti paieškos sistemų (pavyzdžiui, Google) Jūsų interneto svetainė turi būti suprogramuota taip, kad paieškos sistemos galėtų į ją patekti, nuskaityti visą turinį ir viską lengvai pateikti paieškos sistemų rezultatuose. Šiuo atveju, turi būti itin profesionaliai ir kokybiškai atlikta vidinio SEO paslauga.
  4. Tinkamai susistemintomis paslaugų ir prekių kategorijomis, kurios privalo būti patikrintos per organinę paieškos sistemos paiešką. Jeigu pastarieji rezultatai rodo, kad pagal tokias kategorijas nėra paieškų, vertėtų jas pakeisti raktiniais žodžiais. Nesilaikant šio reikalavimo, gali būti sukurta netinkama paieškos sistemoms interneto svetainė.
  5. Profesionalaus turinio. Toks turinys naudingas ir reikalingas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, klientai / vartotojai radę kokybišką turinį bus patenkinti ir labiau linkę įsigyti prekių ir paslaugų iš Jūsų, o antra – užtikrinsite sau palankų įvaizdį ir tokiu būdu didinsite savo internetinės svetainės (prekės ar paslaugos) žinomumą. Be to, paieškos sistemos taip pat palankiai vertina kokybišką turinį, tad kuo jo daugiau, tuo didesnė tikimybė, kad pasieksite aukštesnes pozicijas paieškos sistemų rezultatuose.
  6. Įdiegta Google Analytics Šis įrankis ne tik palankiai vertinamas paieškos sistemų, bet ir yra naudingas Jums, nes galite matyti (sužinoti) Jums aktualius duomenis – potencialių lankytojų skaičių, jų elgseną, apsilankymų skaičių ir tuo remdamiesi, esant poreikiui, galėsite išmatuoti atitinkamos reklamos efektyvumą.
  7. Nuolat prižiūrima ir tvarkoma interneto svetainė, nes ji – ilgalaikė investicija. Atnaujinkite informacija, papildykite turinį naujovėmis, nuolat skelbkite aktualią ir įdomią informaciją arba kreipkitės į tokias paslaugas teikiančius specialistus, kurie profesionaliai prižiūrės Jūsų interneto svetainę už jus!
Be to, kuriant interneto svetainę, visuomet yra galimybė įdiegti papildomų ir veiksmingų funkcijų – svetainės apsaugą nuo nepageidaujamos informacijos, nuotraukų ar vaizdo įrašų galerijas, įvairius žemėlapius, socialinių tinklų nuorodas, sukurti erdvę, kurioje lankytojai galėtų palikti komentarus, atsiliepimus ar norimas (dominančias) užklausas, sukurti svetainės medį, padaryti atsargines kopijas ir pan. Tai dar ne viskas, funkcijų, kurias galite pritaikyti savo interneto svetainei galybė – minėtas interneto svetainės pritaikymas išmaniesiems įrenginiams, kelių kalbų diegimas, tekstų vertimo funkcija, svetainės redagavimo paslaugos bei daugelis kitų. Pasinaudokite jomis!
Dar, kalbėdami apie patrauklią interneto svetainę, norime Jums pristatyti interneto svetainių kūrimo specialistų pastebėjimus. Yra dar keli esminiai dalykai, kurių lankytojai tikisi, vertina labai palankiai ir kurie nulemia ilgesnę lankytojų buvimo svetainėje trukmę ir dažnesnius jų apsilankymus.
  1. Reguliariai ir nuolat atnaujinamas turinys, kad kaskart apsilankę Jūsų interneto svetainėje, lankytojai / klientai sužinotų ką nors naujo ir naudingo.
  2. Svetainės medis, kuris gali palengvinti lankytojų naršymą Jūsų internetinėje svetainėje.
  3. Krovimosi greitis. Norimą informaciją klientai turėtų pasiekti greitai. Niekas nemėgsta lėtai veikiančių internetinių svetainių. Ir labai dažnai tokias įsimena ir jose nebesilanko, nes jos erzina ir atima per daug laiko.
  4. Nėra neveikiančių puslapių. Jei Jūsų internetinėje svetainėje pateikiamos nuorodos į kitus internetinius puslapius ar šaltinius, įsitikinkite, kad jie veikiantys. Neaktuali ar išvis nepasiekiama informacija gali erzinti klientą. Jei kuris nors puslapis neveikia, nurodykite teisingą jo adresą.
  5. Dėmesio neblaško įkyrios ir nuolat išlendančios Tokie veiksniai, kurie trukdo lankytojui susipažinti su svetainėje pateikta informacija ar ramiai, be trikdžių ją peržiūrėti, gali jį erzinti ir net paskatinti greičiau palikti puslapį.
  6. Galimybė palikti atsiliepimą ir esamų klientų nuomonės publikavimas. Šiais laikais, klientai mėgsta pasidomėti kitų nuomone apie norimą įsigyti prekę ar paslaugą, todėl suteikite lankytojams galimybę visą tai (atsiliepimus) matyti Jūsų internetinėje svetainėje.
  7. Saugi internetinė svetainė. Nesiūloma paspausti ant neaiškių nuorodų, reklamų, neskatinama dalyvauti neaiškiuose (ir nepatikimuose) konkursuose, žaidimuose. Tai atrodo ir nerimtai, ir nepatraukliai. Be to, mažina lankytojų pasitikėjimą Jumis, todėl tai gali padaryti neigiamą įtaką Jūsų internetinės svetainės reputacijai.
Kaip matote, sąlygų, nulemiančių interneto svetainės patrauklumą, yra nemažai. Dar kartą akcentuojame, jog visuose interneto svetainės puslapiuose turėtų būti:
  1. Aktualus ir vertingas turinys, kuris sudomintų potencialius klientus.
  2. Unikalus turinys, susijęs su Jūsų produktu.
  3. Nuorodos į tam tikros kategorijos puslapius.
  4. Nuorodos į tam tikrų subkategorijų puslapius.
  5. Nuoroda į pagrindinį puslapį (itin gerai, jei tai pateikiama sukuriant konkretų logotipą / ženklą, esantį kuriame nors Jūsų internetinio puslapio viršutiniame kampe).
Viskas, ką jums tereikia padaryti – nuspręsti, kokio pobūdžio, funkcionalumo ir dizaino svetainės norite ir kreiptis į specialistus.

KOKS TURĖTŲ BŪTI PAGRINDINIS (PIRMASIS) INTERNETO SVETAINĖS PUSLAPIS?


Pagrindinis interneto svetainės puslapis savo reikšme neretai prilyginamas Jūsų vizitinei kortelei. Tai pirmasis įspūdis, kurį susidaro lankytojai ir pagal jį vertina, ar pasilikti Jūsų interneto svetainėje, ar eiti pas konkurentus. Klientų išlaikymas svarbus ne tik naujam, pradedančiajam verslui, bet ir pažengusiam, išsivysčiusiam, todėl kiekvienam aktualu žinoti, ką daryti, kokių veiksmų imtis, kad apsilankęs klientas interneto svetainėje užsibūtų ilgiau ir nebenorėtų eiti pas konkurentus. Tam reikalingas tinkamai optimizuotas pirmasis puslapis.
Labai svarbu pagrindinį puslapį sukurti tinkamai ir kokybiškai, kad neprarastumėte klientų. Kaip tą padaryti? Tam yra kelios esminės sąlygos.
  1. Identifikuokite save. Tai reiškia, kad pirmame puslapyje turi būti matoma pagrindinė informacija – tokia, kuri aiškiai pristatytų, kas Jūs esate ir kokią veiklą vykdote, kad vartotojai / klientai žinotų, ar jie kreipėsi ten, kur jiems reikia. Be to, čia gali būti nurodoma ir tai, ką galite suteikti klientams, kokias kylančias problemas galite padėti išspręsti ir kita vartotojams aktuali informacija.
  2. Užtikrinkite tinkamus techninius parametrus. Jų yra kelis – Pavadinimo žyma (angl. Title tag) ir URL parametrai.
    • Tinkamai pritaikykite Antraštės (angl. Title) žymas. Tai svarbus SEO veiksnys, optimizuojant pagrindinį interneto svetainės puslapį. Šios žymos svarbios puslapio pozicijai paieškos sistemose. Be to, juo turi būti pateikiamas tikslus ir glaustas internetinės svetainės puslapio aprašymas. Šios žymos padeda paieškos sistemoms suprasti, apie ką yra Jūsų internetinis puslapis. Antraštės ( Title) žyma – pirmas įspūdis, kurį susidaro Jūsų internetinio puslapio lankytojai. Šios žymos svarbios paieškos rezultatų puslapiams; interneto naršyklėms; socialiniams tinklams.
    • Tinkamai sutvarkykite URL parametrus. Tai būdas, padedantis aprašyti Jūsų internetinio puslapio adresą internete. Jis parodo, kur yra Jūsų puslapis. URL aiškiai atskleidžia puslapio informacijos hierarchiją Jūsų internetinėje svetainėje. Paieškos sistemos gali matyti, kaip puslapis susijęs su Antraštės ( title) žyma. Be to, URL struktūra yra svarbi tuo, kad padeda paieškos sistemoms suprasti sąsajų svarbą ir prideda tinkamas metrikas į reikiamą puslapį.
  3. Pateikite konkurencingus pasiūlymus. Pirmame puslapyje turi būti matomi vartotojams / klientams naudingi pasiūlymai, susiję su Jūsų vykdoma veikla. Šis žingsnis gali paskatinti klientus / vartotojus ne tik pasilikti Jūsų interneto svetainėje, bet ir pasirinkti Jūsų siūlomą produktą (prekes ar paslaugas).
  4. Sukurkite patrauklų ir tvarkingą dizainą. Šiuo atveju svarbus įvairių elementų išdėstymas, šriftai, spalvos, bendras fonas ir pan., nes tai daro įtaką klientų / vartotojų pasirinkimui, sudaro gerą įspūdį ir motyvuoja pasilikti ir įsigyti Jūsų produktą. Patrauklus dizainas gali padėti sukurti autoritetingos svetainės įvaizdį. Tai taip pat reikalinga, nes kitos interneto svetainės susidomėtų ir nedvejodamos naudotų nuorodas į Jūsų svetainę. Tokiu būdu pritrauksite didesnį lankytojų srautą ir savaime padidinsite potencialių klientų srautą.
  5. Skelbkite aktualią ir teisingą informaciją. Kitaip tariant, sukurkite tinkamą turinį, susijusį su Jūsų vykdoma veikla ir pasirinktais raktiniais žodžiais. Jis svarbus ne tik vartotojams, bet ir paieškos sistemoms, todėl labai svarbu, kad jis būtų geras ir kokybiškas. Šiuo atveju reikėtų paminėti, kad SEO atžvilgiu, geras turinys yra tas, kuriame pakankamas kiekis nuorodų, nes jeigu jų nebus, paieškos sistemos gali Jūsų interneto svetainę įvertinti neigiamai ir atsidursite itin žemose pozicijose. Taigi geras turinys turi atitikti visus šiuos aspektus ir būti vertingas, nes pastebėta, kad vertinga informacija daro didelę įtaką ir pasiūlai, ir paklausai, o geriausias turinys yra tas, kuris turi didžiausią paklausą. Be to, nepamirškite nuolat atnaujinti interneto svetainės puslapiuose pateiktą, nes tai lemia klientų / vartotojų pasitikėjimą jumis ir formuoja Jūsų reputaciją. Puslapyje pateikta informacija turi nuolat kisti ir dėl to, kad patenkintų vartotojų / klientų poreikius, išspręstų kylančias problemas ir atsakytų į rūpimus klausimus.
Beje, norime priminti, kad publikuodami tekstus (kurdami turinį), turite laikytis tam tikrų kriterijų:
  • originalumo ir unikalumo. Nekopijuokite tekstų iš kitų interneto svetainių, nes kai kurios paieškos sistemos tai nesunkiai atpažįsta. Tokiu atveju, neturėsite jokios naudos ir tikrai nesudominsite lankytojų.
  • vertingo turinio. Svetainių lankytojams patinka, kai pateikiami tekstai informatyvūs, kai juose pateikiama ne tik svarbi ir reikalinga informacija, bet pateikiami vertingi patarimai ar pasiūlymai, rekomendacijos.
  • tinkamos apimties. Tekstai neturi būti labai ilgi, nuobodūs ir turi akcentuoti atitinkamą raktažodį (ar raktažodžius, raktines frazes). Raktažodžiai turi būti vartojami antraštėse ( title), paragrafų antraštėse, pačiame tekste, domeno varde, meta aprašymuose. Tačiau nepersistenkite, raktažodžių neturi būti per daug.
  • sklandūs. Reikiamos tematikos ir paskirties, t. y. susiję su Jūsų vykdoma veikla ar siūloma produkcija.
  • tinkamos sandaros ir struktūros. Šiuos aspektus geriausiai nusimano profesionalūs SEO specialistai, todėl galite kreiptis į juos, kad tekstai būtų parengti kokybiškai ir atitiktų visus keliamus reikalavimus.
  1. Užtikrinkite klientų / vartotojų komfortą, susijusį su matomai ir aiškiai pateikta informacija. Tai reiškia, kad klientai / vartotojai neturėtų užtrukti ieškodami Jūsų rekvizitų (pagrindinių duomenų apie jus, kontaktų, adreso ir pan.), kad lengvai rastų produkto (prekės ar paslaugos) įsigijimo sąlygas, apmokėjimo duomenis, (jei reikia) grąžinimo sąlygas ir pan. Be to, pastebėta, jog klientams / vartotojams patinka (ir yra patogu), kai interneto puslapyje išskiriamos vykdomos akcijos (nuolaidos) ar specialūs pasiūlymai.
  2. Pasistenkite, kad pagrindinis puslapis būtų optimizuotas išmaniesiems įrenginiams (planšetėms, telefonams ir pan.). Puslapis turi būti patogus, jame pateikiama informacija neiškraipyta, nėra perteklinių elementų, kurie trukdytų naršymui.
  3. Suteikite galimybę iš pirmo interneto puslapio pereiti į Jūsų socialinio tinklo paskyrą, t. y. pateikite funkciją (mygtuką su socialinio tinklo logotipu / ikona), kuria pasinaudojęs vartotojas / klientas atsidurtų Jūsų socialinio tinklo paskyroje ir galėtų pasinaudoti visais jo privalumais (operatyviu bendravimu su Jumis, komentarų / atsiliepimų palikimu, informacijos pasidalijimu ir pan.).
  4. Parinkite tinkamą puslapio veikimo būdą. Svarbu, kad vartotojams apsilankius interneto svetainėje ir paspaudus norimą nuorodą, atsidarytų naujas puslapis. Tai naudinga ne tik lankytojams, bet ir internetinės svetainės savininkams. Kodėl? Nes tokiu būdu lankytojams suteikiama galimybė lengviau sugrįžti į pirmąjį (pradinį) puslapį – tai patogu naršant. O jums naudinga tuo, jog lankytojas palieka atidarytą pirmąjį puslapį ir toliau naršo pasirinktame puslapyje – tai duoda teigiamų SEO rezultatų. Google sistema atidarytą puslapį vertina kaip perspektyvų – skaitomą, įdomų ir pateisinusį kliento lūkesčius.
Internetinės svetainės lankytojo išlaikymas – vienas iš SEO optimizacijos tikslų. Tais atvejais, kai lankytojas svetainėje išbūna vos kelias sekundes, SEO reitingas gali prastėti, o Jūsų pozicija paieškos sistemose – kristi.
Taigi tikriausiai jau supratote, kad pagrindinis (pirmas) interneto svetainės puslapis turi būti struktūruotas ir sukurtas taip, kad būtų patrauklus ir paieškos sistemoms (jos iškeltų Jūsų internetinę svetainę į aukštas pozicijas ir lankytojai greičiau Jus surastų), ir patiems interneto vartotojams / klientams (kurie nesunkiai rastų jiems reikalingą, įdomią ir aktualią informaciją). Pagrindinis puslapis (kaip, beje, ir visi kiti interneto svetainės puslapiai) – svarbūs lankytojams pritraukti, todėl pasistenkite, kad jie būtų parengti tinkamai ir patraukliai. Atminkite, patrauklus ir kokybiškas pirmasis puslapis – užtikrintas potecialių klientų srautas ir atnešamas pelnas.
O gal rinktis vieno puslapio interneto svetainę?
Tokių klausimų klientams / interneto vartotojams kyla dažnai. Šiuo atveju, tai Jūsų apsisprendimo reikalas ir asmeninė teisė pasirinkti, o mūsų pareiga – supažindinti Jus su pagrindiniais vieno puslapio svetainių privalumais ir trūkumais.
Privalumai:
  1. Labai aiškus ir konkretus puslapis, orientuotas į vartotojo veiksmus – jis arba mato ir žino, ko jam reikia, ką pasirinks, arba išeina iš Jūsų svetainės.
  2. Siūlomas vienintelis produktas, iš kurio uždirbate pinigus. Tai reiškia, kad rezultatas yra stipriai orientuoras pardavimą.
  3. Lengviau reklamuotis paieškos sistemose.

Trūkumai:
  1. Neišsamus turinys, kuris lemia pardavimus (atkreipkite dėmesį – pardavimus lemia turinys, o ne jūs).
  2. Nekuriamas rimtas ir glaudus ryšys (santykis) su klientais / vartotojais.
  3. Orientuotas tik į pardavimus, tai gali mažinti klientų / vartotojų susidomėjimą Jūsų interneto svetaine ar siūlomu produktu (prekėmis ar paslaugomis).
Tad gerai apsvarstykite vieno puslapio interneto svetainės pliusus bei minusus ir pasirinkite!

SEO TEKSTŲ IR SEO STRAIPSNIŲ PANAŠUMAI IR SKIRTUMAI


Neatskiriama SEO paslaugos dalis – kokybiški, profesionalūs ir tinkamai parengti SEO tekstai ar straipsniai, kurie Jūsų interneto svetainėje turi būti nuolat atnaujinami, keičiami ar pildomi. Paieškų sistemos kreipia dėmesį svetainės turinio atnaujinimo dažnį. Pastebėta, kad nuolat ir reguliariai atnaujinamas turinys skatina didesnį organinį lankytojų srautą, o tais atvejais, kai kelti tekstus ar straipsnius į svetainę nustojama, greitai pastebimas akivaizdžiai sumažėjęs lankytojų srautas. Todėl drąsiai galima teigti, kad tik reguliariai atnaujindami savo interneto svetainės tekstų turinį, paieškos sistemose pasieksite aukštesnius reitingus.
SEO tekstas ir SEO straipsnis?
Iš karto norime, jog atkreiptumėte dėmesį į tai, kad optimizavimo požiūriu SEO tekstas ir SEO straipsnis neturi jokių skirtumų, jie abu kuriami pagal konkrečią temą ir abiejuose vienas i6 svarbiausių elementų – raktiniai žodžiai. Nors tiek SEO tekstas, tiek SEO straipsnis turi jiems bendrų bruožų, tačiau rengiami pagal skirtingus reikalavimus.
SEO straipsniai dažnai yra sudėtingesni, reikalaujantys nemenkų rašytojo žinių, jiems būdinga išbaigta tema, priešingai negu SEO tekstams, kurių temos išbaigtumas gali būti paviršutiniškas.
Kas yra SEO tekstas?
SEO tekstas – tam tikra tema, susijusia su Jūsų interneto svetaine (ar veikla), parašytas tekstas. SEO tekstus kartu su kitomis SEO paslaugomis dažnai siūlo SEO paslaugas teikiantys specialistai.
SEO tekstas dažnai apibūdinamas kaip specifinis, parengtas pagal konkrečią temą ir akcentuojantis reikiamus raktinius žodžius, tekstas, pasižymintis unikaliu turiniu ir sandara. Be to, tekstas turi būti skiriamas ne tiek paieškos sistemoms, kiek lankytojams / klientams sudominti ir užtikrinti, kad Jūsų interneto svetainėje jie pasiliktų ilgiau, todėl labai svarbu, kad tekstas būtų rišlus, sklandus, nuoseklus ir aiškus. Ir tai dar ne visi SEO teksto principai, nes jis turi būti ne tik kokybiškas, bet ir pasižymėti tam tikromis savybėmis.
Pateikiame Jums pavyzdį (planą), kaip turėtų atrodyti Jūsų rengiamas SEO tekstas.
I skyrius. Skatinimas parduoti. Pristatoma Jūsų įmonės produkcija (prekė ar paslauga), nurodoma, kam ji skirta, išskiriami jos privalumai, nauda, nurodomi techniniai duomenys – kaina ir apmokėjimas, įsigijimo sąlygos, grąžinimas ir pan.
II skyrius. Teorinių žinių pateikimas. Nurodomi bendri Jūsų produktui būdingi bruožai – kas apskritai yra tai, ką Jūs pardavinėjate / siūlote. Kam tas produktas reikalingas, kokiomis sąlygomis veikiamas, kaip paruošiamas naudoti. Galima pateikti trumpą jo bendrą atsiradimo istoriją.
III skyrius.  Konsultacinės paslaugos. Čia galima nurodyti dažniausiai užduodamus klausimus ir pateikti atsakymus į juos, patarti ir rekomenduoti būsimiems vartotojams (siūloma pateikti ne daugiau nei 5 patarimus / rekomendacijas). Paskutinėje SEO teksto dalyje galima publikuoti klientų atsiliepimus, istorijas – specialistai pastebi, kad jos itin domina naujus klientus.
Toks SEO teksto planas tinka beveik visokio pobūdžio ir visų temų tekstams, todėl juo galima visada drąsiai remtis.
Kas yra SEO straipsnis?
SEO straipsnis turi atsakyti į esminius, vartotoją / klientą dominančius, klausimus, t. y. perskaičius SEO straipsnį, vartotojui turi būti aiškūs reikalingi atsakymai. Dažniausiai tokiuose straipsniuose atskleidžiamos 2–3 pagrindinės mintys, pateikiami pasiūlymai ir rekomendacijos, kaip išspręsti vartotojui iškilusią problemą.
SEO straipsnis turi tam tikrus formatus, tačiau populiariausi iš jų keli – įvairios apžvalgos; veikimo instrukcijos; tekstai, suteikiantys informacijos (kitaip – informaciniai tekstai), bei tekstai, kuriuose skelbiami problemų sprendimo būdai. Kiekvienas iš šių formatų turi savo struktūrą. Pavyzdžiui, apžvalgą turi sudaryti įvadas, (trumpa straipsnio apžvalga), pagrindinė dalis (pagrindiniai duomenys, naudojimosi reikalavimai) ir išvados arba (ir) pasiūlymai. Veikimo instrukcijos turinio struktūra šiek tiek kitokia – įvadas (trumpas problemos pristatymas), pagrindinė dalis (išsamus aprašymas, vykdymo žingsniai / etapai, nurodymai, kaip reikėtų elgtis ir t. t.), išvados (galimybės, kurias atskleis pasiekti norimas tikslas, arba metodas, padedantis išspręsti reikiamas užduotis). Tuo tarpu informacinį straipsnį turi sudaryti įvadas (pagrindinių sąvokų apžvalga), pagrindinė dalis (aprašomos pagrindinės objekto savybės), išvados (informacijos apibendrinimas). Galiausiai, paskutinis minėtas formatas – tekstai, sprendžiantys galimas vartotojams kylančias problemas. Tokį tekstą turi sudaryti įvadas (trumpa problemos apžvalga), pagrindinė dalis (siūlymai, alternatyvos, galimi rezultatai, kylantys sunkumai ir pan.) ir išvados (nurodoma, kaip sprendžiama problema).
Taip pat svarbu paminėti, kad SEO straipsniai turi tam tikrus kūrimo etapus. Visų pirma, turi būti pasirenkama tema. Antra, pasirenkami svarbiausi raktiniai žodžiai (užklausos). Trečia, kuriamas straipsnis pagal tam tikrus reikalavimus – apimties (ne mažiau 3000 simbolių), raktinių žodžių kiekio (ne daugiau 5 viename straipsnyje) ir turinio (aktualus, informatyvus, naudingas ir aukštos kokybės, t. y. rengtas tos srities specialisto).
Vis dėlto, nors SEO tekstas ir SEO straipsnis – skirtingi produktai, jie pasižymi tam tikromis savybėmis, būdingomis / bendromis jiems abiems.
  1. Tinkamai vartojami raktiniai žodžiai. Labai svarbu, kad SEO tekste / straipsnyje nebūtų raktinių žodžių pertekliaus, t. y. jų neturi būti vartojama per daug. Rekomenduojama, kad tekste būtų 2–5 proc. (optimaliausias kiekis – 3 proc.) raktinių žodžių. Tai reikalinga tam, kad paieškos sistemos Jūsų interneto svetainės neįvertintų neigiamai, o lankytojams jis atrodytų natūralus ir būtų nesunkiai suprantamas.
Tai, ar tinkamus raktinius žodžius panaudojote, galite pasitikrinti pasinaudoję nemokamu Google Adwords įrankiu – Keyword Tool, kuris padeda atsirinkti pačius geriausius, tikslingiausius ir tinkamiausius raktinius žodžius, darančius įtaką lankytojų srautui.
Kalbant apie raktažodžių naudojimą, labai svarbi ir tinkama teksto / straipsnio sandara. Tačiau šiuo atveju atsiskleidžia jau aptartas teksto ir straipsnio skirtumas – standartinį SEO tekstą turi sudaryti ne daugiau kaip 500 žodžių, o straipsnį ne mažiau nei 3000 simbolių. Labai svarbu akcentuoti, kad šiuo metu vis dažniau pastebima, kad kuo tekstas ilgesnis, tuo statistiškai daugiau lankytojų pritraukia. Vadinasi, galima matyti populiarėjančią SEO straipsnių tendenciją.
Kaip tinkamai panaudoti raktinius žodžius tekste / straipsnyje? Vieną kartą puslapyje panaudojama <h1> ... </h1> antraštė su pagrindiniu raktažodžiu, vieną kartą panaudojama <h2> ... </h2> antraštė su pagrindiniu raktažodžiu, pateikiama paveikslų / schemų ir išryškinami raktažodžiai.
  1. Įdomus, naudingas ir vertingas skaitytojams tekstas, pasižymintis specifiškumu (suformuotas laikantis tam tikrų standartų) ir unikalus (parengtas pagal konkrečią temą, neplagijuotas ir (ar) nekopijuotas iš kitų interneto šaltinių). Šie kriterijai svarbūs ne tik tam, kad SEO tekstais / straipsniais būtų sėkmingai užpildyta Jūsų interneto svetainė, bet ir tam, kad būtų gauta kuo daugiau nuorodų. Gerai parengti SEO tekstai / straipsniai – vienas iš veiksmingiausių būdų kurti ir pritraukti nuorodas į savo svetainę. SEO tekstai ir straipsniai su atgalinėmis nuorodomis gali būti skelbiami įvairiuose interneto šaltiniuose – tiek mokamuose, tiek nemokamuose straipsnių kataloguose, Page Rank tankuose, įvairiose autoritetingose kitose interneto svetainėse.
  2. Kokybiškas. Šiuo metu jau yra ne viena programa, kuri leidžia patiems įvertinti, ar SEO tekstas / straipsnis atitinka kokybės principams. Deja, dauguma jų mokamos, tačiau po truputį atsiranda ir nemokamų. Pavyzdžiui, šiuo metu vienas iš populiariausių nemokamų  įrankių – ARTICLE ANALYZER. Juo remdamiesi  galite įvertinti suteiktos SEO paslaugos kokybę ir pasitikrinti, kiek procentų Jūsų teksto sudaro raktiniai žodžiai.
Beje, SEO teksto ir straipsnios kokybę (kaip ir unikalumą) galima patikrinti ir įvairiais interneto įrankiais, plagiato nustatytmo ar tikrinimo programomis. Jas paieškos sistemos pateikia anglų kalba ir dauguma jų yra nemokamos.
  1. Tinkama teksto sandara. Ji dažnai gali būti apibūdinama ne tik antraščių ir raktinių žodžių kiekiu, bet ir apskritai teksto apimtimi. Kaip jau buvo minėta, rekomenduojama viename SEO tekste vartoti nuo 350 žodžių iki 500 žodžių, o straipsnyje nuo 3000 simbolių. Tačiau ne visi SEO paslaugas teikiantys specialistai mano vienodai. Anksčiau buvo linkstama SEO tekstą kurti kuo trumpesnį ir su kuo daugiau vardininko linksnio raktinių žodžių ir nuorodų, šiuo metu to jau nebeužtenka, todėl tekstas turi būti ne tik įdomus, naudingas, bet ir kokybiškas, profesionalus. Neretai nurodoma, jog parengę ilgesnius tekstus, sulauksite didesnio lankytojų skaičiaus, todėl svarbiausia – tinkamai atskleiskite temą, pateikite reikiamą kiekį informacijos. Kitaip tariant, paverskite tekstą informatyviu.
  2. Originalus ir natūraliai atrodantis, lengvai skaitomas tekstas. Geriausia tekstus rengti natūralia kalba, nevartoti per daug techninių sakinių, įmantrių žodžių, kad lankytojai nevargtų, lengvai viską suprastų ir skaitytų su malonumu.
SEO specialistai turi ir kitų patarimų, galinčių paversti SEO tekstą / straipsnį sėkmingu:
  • Reikia atkreipti dėmesį į meta antraščių / pavadinimų (angl. meta title) ir meta aprašymų (angl. meta description) žymes. Jos turi būti užpildytos teisingai – naudojant reikiamą kiekį raktinių žodžių ir informatyvios.
  • SEO tekste / straipsnyje kartais galima išryškinti pagrindinį žodį.
  • Į SEO tekstus / straipsnius galima įterpti grafinių vaizdų (paveikslėlių), pavadintų pagrindiniu raktiniu žodžiu. Be to, turėtų būti užpildyta ir paveikslėlio ALT žyma.
  • Pravartu naudoti Google Authorship įrankį, kuris gali padidinti teksto kokybę ir paieškos sistemos vertinimą paversti palankesniu.
  • SEO tekstą / straipsnį galima skirti į paragrafus, kiekviename iš jų atskleidžiant vis naują idėja ar mintį. Skirtumas tik tai, kad rengiant SEO tekstą nėra reikalaujama idėjas ir mintis pateikti išplėtotai, išsamiai. Priešingai negu SEO straipsnyje.
  • Reikia naudoti nuorodas į kitus savo interneto svetainės vidinius puslapius ir drąsiai naudoti nuorodas, nukreipiančias į kitas autoritetingas interneto svetaines.
Nors abstrakčiai jau buvome užsiminę, kaip turi atrodyti pasiruošimas rašyti SEO tekstą ar straipsnį, tačiau tai nėra trumpas procesas, jį reikėtų aprašyti išsamiau. Tad, nuo ko gi pradėti rengiant SEO tekstus ir SEO straipsnius?
Dažniausiai išskiriami pagrindiniai rašymo etapai, padedantys SEO tekstą / straipsnį parengti kokybiškai ir patenkinti užsakovo / kliento poreikius:
  1. Prieš pradedant rašyti sudaromas būsimo teksto planas. Numatykite punktus, kuriuos nagrinėsite tekste / straipsnyje ir papildykite (praplėskite) juos keliais sakiniais, kuriuose vėliau galėsite sujungti į nuoseklų tekstą.
  2. Taiklus temos pasirinkimas. Svarbiausia, žinoti apie ką bus rašoma ir surinkti pakankamai informacijos reikiama tema. Tema turi būti aiški, aktuali ir įdomi.
  3. Tikslingas raktažodžių parinkimas. Dar nepradėjus rašyti, pirmiausia, reikia pasirinkti tekste vartojamus raktinius žodžius ir tik juos pasirinkus rašyti SEO tekstą / straipsnį. SEO paslaugas teikiantys specialistai nerekomenduoja elgtis atvirkščiai.
  4. Aiškus pavadinimas. Sugalvokite taiklų ir temą atskleidžiantį teksto / straipsnio pavadinimą, nes tai ne tik aukšto reitingavimo veiksnys, bet ir skaitytojų sudominimo rodiklis.
  5. Kalbos taisyklingumas. SEO tekste / straipsnyje nerekomenduojama vartoti sunkiai suprantamų specifinių, techninių terminų. Mintis reikėtų dėstyti nuosekliai, logiškai, pateikiant argumentų. Itin svarbu, kad tekstas būtų parengtas be gramatinių klaidų. Neužmirškite, kad taisyklinga kalba – prestižo ženklas.
  6. Vertėtų taupyti skaitytojų laiką ir rašyti tik konkrečius ir naudingus dalykus, kurie pravers svetainės lankytojams.
  7. Lengvas ir patogus skaityti tekstas. Teigiama, kad toks SEO tekstas / straipsnis turi atitikti tam tikrus kriterijus:
  • standartinio ilgio sakiniai (apie 12 žodžių);
  • pastraipos su aiškiomis antraštėmis (standartinė pastraipos apimtis – 5 sakiniai, tačiau jų ilgis turėtų priklausyti nuo to, ar rengiamas SEO tekstas, ar SEO straipsnis);
  • skaitytojams patrauklus ir tvarkingas šriftas (gerai matomas, suprantamas, netrikdantis skaitymo proceso);
  • apibrėžti raktiniai žodžiai;
  • lengva kalba (panaši į buitinę, be specifinių žodžių, sunkių terminų. Jei vartojate terminus, būtinai juos paaiškinkite);
  • tekstas / straipsnis iliustruotas schemomis ir paveikslais (ypač tinkamos, kai reikia palengvinti sudėtingesnio teksto suvokimą);
  • išvados (turinio apibendrinimas).
Taigi akivaizdu, kad tiek SEO tekstas, tiek straipsnis yra specifiški ir turi atitikti tam tikrus išvardytus kriterijus.
Kuo naudingi SEO tekstai ir SEO straipsniai?
Dažniausiai SEO tekstų ir SEO straipsnių nauda matuojama dvejopai – juo užpildomas interneto svetainės turinys ir (arba) kuriamos atgalinės nuorodos į Jūsų puslapį. Tekstas su atgalinėmis nuorodomis – neįkainojamas kuriant patikimumą paieškos sistemose, nes kuo daugiau tokių SEO tekstų / straipsnių, tuo didesnė tikimybė, kad paieškos sistema iškels Jūsų svetainę į aukštesnes pozicijas.
Tačiau tai dar ne viskas, kokybiškai ir profesionaliai parengtas SEO tekstas / straipsnis suteiks Jums ir daugiau naudos:
  1. tikslinės auditorijos pasiekimas. Tekstas / straipsnis bus pateikiamas tiems žmonėms, kurie ieško Jūsų siūlomų prekių ar paslaugų. Tyrimai rodo, kad net 97 proc. Lietuvos gyventojų informacijos apie prekes ir paslaugas ieško Google paieškos sistemoje, kurioje ir bus rodomas Jums sukurtas SEO tekstas / straipsnis.
  2. informacijos šaltinis. Tinkamai parengtą SEO tekstą / straipsnį vartotojai vertina ne kaip reklamą, kuri neretai erzina, o kaip patikimą informacijos šaltinį.
  3. kokybiškesnis interneto svetainės turinys. Profesionalūs SEO tekstai / straipsniai tobulina Jūsų interneto svetainę ir ji užima aukštesnes paieškos sistemų rezultatų pozicijas. Be to, gero turinio SEO tekstas / straipsnis tampa patrauklus ne tik paieškų sistemų robotams, bet ir lankytojams. Pastebėta, kad radę gerus tekstus, vartotojai / klientai toje interneto svetainėje lankosi reguliariai (ir pakankamai dažnai).
Užpildykite savo interneto svetainės turinį kokybiškais SEO tekstais / strapsniais – rinkitės profesionalius, ilgametę patirtį turinčius SEO paslaugas teikiančius specialistus ir užtikrinkite savo paslaugos ar prekės patrauklumą vartotojams!

KAIP PASIRINKTI DOMENĄ?


Interneto svetainės vardo (domeno) pasirinkimas – atsakingas ir svarbus žingsnis įmonei kopiant į sėkmės viršūnę. Specialistai teigia, kad tinkamai pasirinkti domeną tampa vis sunkiau ir sunkiu. Šiam procesui ir SEO profilio pritaikymui reikia skirti pakankamai savo laiko, nes, priešingu atveju, gali nukentėti Jūsų verslo plėtra – žinomumas, patikimumas ir, be abejo, populiarumas.
Jeigu jau domėjotės domeno pasirinkimo ypatumais, tikriausiai žinote, kad dažniausiai rekomenduojama pasirinkti (nusipirkti) seną, jau egzistuojantį domeną. Vis dėlto, toks variantas tinkamas ne visiems. Šiame straipsnyje rasite esmines rekomendacijas, padėsiančias tinkamai pasirinkti internetinės svetainės vardą, atsižvelgiant į SEO optimizacijos procesą.
  1. Atsakykite į pagrindinius klausimus, susijusius su Jūsų vykdoma veikla:
  • Turimos įmonės pavadinimas.
  • Teikiamų prekių ir paslaugų specifika.
  • Galima tikslinių Jūsų klientų auditorija.
  • Ateities planai – siekiate didelės, rimtos reklaminės kampanijos ar norite vystyti smulkų verslą.
  1. Išanalizuokite raktažodžius ir frazes.
Pagalvokite apie savo vykdomą veiklą ir surašykite visus su ja galimus sieti raktinius žodžius (ar frazes). Vėliau atsirinkite pagrindinius ir labiausiai tinkančius raktažodžius bei sudarykite jų sąrašą. Turėdami pagrindinių raktažodžių sąrašą, junkite juos arba modifikuokite, keiskite – pridėkite reikiamus priešdėlius / galūnes, kad išeitų geras ir įsimintinas domeno (interneto svetainės) vardas. Pavyzdžiui, ketinate kurti svetainę, kurioje bus siūlomi išmanieji įrenginiai (pavyzdžiui, telefonai), jų dalys ir gedimo šalinimo paslaugos. Tokiu atveju, turėtumėte atkreipti dėmesį į tokius raktažodžius, kaip „telefonas“, „išmanusis telefonas“, „telefono taisymas“, „telefono gedimas“ ir pan. Turite atrasti labiausiai su jūsų veikla susijusį žodį ar jų junginį. Raktinių žodžių pasirinkimas laikomas itin svarbiu, nes tai susiję su sėkmingai atliktu SEO optimizacijos procesu. Kitaip tariant, raktinių žodžių įtaka paieškos sistemų rezultatams – labai didelė.

  1. Atkreipkite dėmesį, kokie simboliai sudaro Jūsų domeną (interneto svetainės vardą).
Specialistų teigimu, daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama interneto svetainės vardo galūnei. Populiariausios domeno galūnės – .lt, .eu, .com., todėl rekomenduojama atsižvelgti į tai įsigyjant domeno vardą. Tinkamas domeno galūnės pasirinkimas užtikrina, kad Jūsų konkurentai nepasirinks tokio paties vardo tik su skirtinga galūne. Tais atvejais, kai domenas tampa neaktualus, nenaudojamas, geriausias sprendimas – iš jo nukreipti į esamą, naują svetainės vardą. Tai reikalinga tam, kad neprarastumėte senų klientų.
Taip pat, norėdami palengvinti Jūsų domeno pasirinkimą, pateikiame (primename) tarptautinių galūnių reikšmes:
  • .com – verslo įmonės ir organizacijos;
  • .org – dažniausiai ne pelno siekiančios organizacijos;
  • .info – informaciniai tinklalapiai;
  • .net – interneto paslaugų tiekėjai.

  1. Atsižvelkite į reikalavimus, keliamus domenams (interneto svetainių vardams).
Galvodami vardą savo interneto svetainei, apgalvokite jo struktūrą (iš kokių elementų, žodžių jis susidarys) ir jam būdingus kriterijus. Kad būtų lengviau, pateikiame pačias svarbiausias domeno kūrimo sąlygas.
  • Interneto svetainės vardas turi būti toks, kad vartotojai neklystų jį rašydami.
  • Lengvai įsimenamas ir užrašomas.
  • Sklandus, estetiškai skambantis. Nerekomenduojama naudoti brūkšnių, skaičių, internetinių sakytinės kalbos trumpinimų, nes jie nesuteikia jokios reikšmės, tik priešingai – neretai apsunkina domeno vardą. Pavadinimas, susidedantis iš dviejų žodžių, kurie prasideda ir baigiasi ta pačia raide, taip pat turėtų būti vengtinas. Tai sunkina vartotojų / klientų suvokimą ir skatina juos pamiršti Jūsų domeną (interneto svetainės vardą).
  • Susietas su pagrindine Jūsų veikla. Domenas turi nusakyti svetainės pobūdį ir turinį, atskleisti jos paskirtį (ar tai elektroninė parduotuvė, įmonės interneto svetainė ar pan.). Tai itin svarbu naujoms įmonėms, kurios dar nėra žinomos ir populiarios.
  • Sugalvokite tokį domeną, kurio reikšmė neklaidintų vartotojų.
  • Nenaudokite įmantrių pavadinimų. Jeigu tik yra galimybė, venkite naudoti lietuviškas raides (š, į, ū ir pan.). Nors dabar registruojami domenai ir su lietuviškomis raidėmis, tačiau prie to dar ne visi pripratę.

  1. Rinkdamiesi domeną (interneto svetainės vardą), atkreipkite dėmesį į du esminius kriterijus:
  2. Prekinį ženklą arba įmonės pavadinimą.
Jei Jūsų įmonės pavadinimas lengvai įsimenamas arba jau tapęs populiariu prekės ženklu ir esate investavę į savo vardo populiarinimo paslaugas, turėtumėte pasirinkti jį kaip domeno vardą. Dėl to jūsų potencialiems klientams bus lengviau rasti informaciją apie jus.
  1. Veiklos sritį.
Domene pavartotas veiklos sritį apibūdinantis žodis turi pristatyti lankytojui svetainės turinį, nes tokia interneto svetainė bus lengviau randama naudojant paieškos sistemas.

  1. Radę ar sukūrę tinkamą domeną (interneto svetainės vardą), iškart jį užregistruokite ir nusipirkite, kad jo nespėtų įsigyti Jūsų konkurentai. Apskritai, patartina savo sugalvoto domeno niekam neatskleisti tol, kol jo neužregistruosite ir nebūsite įsitikinę, kad jis tikrai priklauso tik Jums. Šiame etape nesklandumų kilti neturėtų, nes domenų registracijos paslaugas Lietuvoje teikia keliasdešimt įmonių, tačiau rinkitės tokią, kuria tikrai pasitikite. Be to,užregistravę domeną stebėkite jo galiojimo laiką ir nepamirškite jo pratęsti, kad negrįžtamai neprarastumėte savo adreso.
Šiuo atveju dar vertėtų paminėti, kad specialistai išskiria kelias galimas domeno būsenas:
  • Užregistruotas. Tai reiškia, kad šiuo metu domenas yra galiojantis.
  • Tai reiškia, kad domeno galiojimo laikas jau baigėsi, tačiau jo savininkas (užsakovas) panorėjęs gali jį atkurti / atnaujinti. Šios būsenos trukmę apibrėžti sunku, nes ji priklauso nuo to, kokia domeno galūnė buvo pasirinkta.
  • Tai reiškia, kad galite registruoti naują domeną.
Dar keletas patarimų. Stenkitės, kad Jūsų internetinės svetainės vardas pasižymėtų išskirtinumu, įsimintinumu ir originalumu. Kam to reikia?
Išskirtinumas. Unikalus adresas, kurio neįmanoma supainioti su kitos internetinės svetainės adresu, lengviau įsimena vartotojams – jie ne tik patys jame lankosi dažniau, bet ir rekomenduoja kitiems. Tai savaime padidina Jūsų svetainės reitingą paieškos sistemose.
Įsimintinumas. Gerai apgalvotas ir sudarytas domenas (interneto svetainės vardas) – lengvai įsimenamas. Siūloma rinktis skambų, dažnai vartojamą žodį, kuris sietųsi su Jūsų teikiamomis paslaugomis ar prekėmis. Jei jūsų produktas (ar veikla) gerai žinoma visuomenėje, įmonės pavadinimas dažnai matomas reklamose ar apskritai žiniasklaidoje, neabejokite ir rinkitės tą adresą. Jis bus sėkmingas!
Originalumas. Labai svarbu, kad ir Jums patiems patiktų Jūsų kuriamos įmonės pavadinimas. Raskite tokį pavadinimą, kuris būtų ne per daug sudėtingas, bet ir ne tiesmukas, banalus. Venkite pernelyg kūrybiškų pavadinimų, kurių daugelis gali nesuprasti.
Taigi renkant (kuriant) domeną (interneto svetainės vardą), privalu laikytis tam tikrų taisyklių ir standartų, jei norite, kad jis būtų sėkmingas.
Turbūt jau supratote, kad domenas – Jūsų nuosavybė, kurią privalu registruoti (tiek fizinio, tiek juridinio asmens vardu). Beje, aktualu pasakyti, kad informacija apie domenus yra kaupiama specialioje duomenų bazėje – „Whois“. Joje rasite:
  1. domeno registravimo ir galiojimo datas;
  2. informaciją apie dabartinę domeno būseną;
  3. duomenis apie domeno savininką (kam priklauso domenas), taip pat kontaktinius duomenis. Turėtumėte žinoti, kad jei užsakovas yra fizinis asmuo, tai ne visada pateikiama asmeninė informacija, ji gali būti paslėpta. Visas informacijos atskleidimo aspektas priklauso nuo registro, kuriam priskirta domeno galūnės priežiūros funkcija. Tačiau jei užsakovas yra juridinis asmuo, tai dažniausiai apie jį pateikiama visa informacija (pavadinimas, adresas, kontaktai ir pan.). Vis dėlto, gali būti, jog nebus atskleista nei fizinio, nei juridinio asmens, kaip užsakovo, informacija. Tai reikš, kad yra taikoma domeno savininko duomenų apsaugos paslauga;
  4. duomenis apie įmonę, kurioje registruotas domenas. Šiuo atveju taip pat viskas gali priklausyti nuo steigėjo – tai juridinis ar fizinis asmuo;
  5. informacija apie vardinius serverius, aptarnaujančius domeną. Vardiniai serveriai susieti su hostingo paslauga, t. y. pagal vardinius serverius galima sužinoti, kur yra domeno hostingas;
  6. informaciją apie domeno pardavėją (kas pardavė domeną)
Svarbu atminti, kad domenas turi būti patrauklus tiek lankytojams, tiek paieškos sistemoms.

KAS YRA DOMENO AUTORITETAS (ANGL. DOMAIN AUTHORITY)?


Domeno autoritetas (angl. Domain Authority) – tai domeno įvertinimas arba rodiklis, atskleidžiantis internetinės svetainės galimybes užimti aukštas pozicijas paieškos sistemose. Domeno autoritetas dažniausiai pasitelkiamas tuomet, kai norima palyginti savo interneto svetainę su konkurentais arba įvertinti, ar tam tikrą laiką interneto svetainė buvo efektyvi ir kiek efektyvi.
Pasakytina, kad kuo didesnis Jūsų domeno autoritetas, tuo Jūsų interneto svetainė užima aukštesnes pozicijas paieškos sistemose ir sulaukia didesnio tikslinių interneto vartotojų srauto.
Atkreipiame Jūsų dėmesį, kad nors domeno autoritetas leidžia geriau suprasti, kaip Jūsų internetinė svetainė yra sukurta, tačiau taip pat svarbus yra ir puslapio autoritetas. Jūsų internetinės svetainės puslapio autoritetas daro tiesioginę įtaką domeno autoritetui ir paieškos sistemų reitingams, tačiau apie tai pakalbėsime vėliau.
Dažniausiai domeno autoritetą galima nustatyti naudojant įrankį „Open Site Explorer“, tačiau ką daryti, jei nustatoma, jog jis pakankamai mažas? Kokių veiksmų imtis?
Domeno autoriteto rodikliai apskaičiuojami pagal „Mozscape“ indeksą, kurį sudaro nemažai įvairių kriterijų, pavyzdžiui, nuorodų apskaičiavimas, „MozRank“ bei „MozTrust“ rodikliai, svetainės amžius ir pan. Be to, svarbus akcentas – domeno autoritetas vertinamas skalėje nuo 1 iki 100 (1 – blogiausias, 100 – geriausias). Tai algoritminė skalė – žymiai lengviau pagerinti įvertinimą, kai domeno autoritetas yra tarp 20–30, negu kai yra tarp 70–80. Domeno autoritetas tarp 40–50 laikomas vidutiniu, tarp 50–60 – geru, o daugiau nei 60 – puikiu. Šis vertinimas atliekamas naudojant Moz algoritmus.
Kaip vertinamas domeno autoritetas? Yra daugybė veiksnių, tačiau svarbiausi šie:
  1. „Linking roots“ Unikalios atgalinės nuorodos, naudingos Jūsų interneto svetainei (iš kurių galite gauti pelno, užsidirbti). Jei iš 2 skirtingų interneto svetainių buvo skelbiama 20 nuorodų, nukreipiančių į Jūsų internetinę svetainę, tai turėjote tiktai 2 linking roots domenus. Geriausia, jei nuorodas į savo interneto svetainę skelbsite iš kuo įvairesnių internetinių šaltinių.
  2. „MozRank“ – rodiklis, atskleidžiantis, kiek Jūsų internetinę svetainę veikia išorinės nuorodos. Šiuo atveju svarbiausia ne kiekybė, o kokybė. Specialistų teigimu, „MozRank“ yra glaudžiai susijusi su „PageRank“, t. y. specialia Google paieškos sistemos sukurta interneto puslapių vertinimo skale, atskleidžiančia įeinančių ir išeinančių nuorodų santykį. „MozRank“ vertinamas nuo 1 iki 10 (1 – blogai, 10 – puikiai). Dažniausiai tokie interneto puslapiai, kurių „MozRank“ mažesnis nei 5, vertinami kaip kenkėjiški, o virš 5 – tinkami ir kokybiški.
  3. „MozTrust“ – rodiklis, atskleidžiantis išorinių nuorodų kokybę. Parodo, kaip glaudžiai (stipriai) Jūsų interneto svetainė yra susijusi su kitomis patikimomis (ir autoritetingomis) svetainėmis. „MozTrust“ abai panašus į „MozRank“ kriterijų, tačiau jis atskleidžia nuorodų patikimumą, tiksliau – ar patikimose interneto svetainėse skelbiamos nuorodos. Pasakytina, kad nėra „gero“ arba „blogo“ „MozTrust“ vertinimo, tačiau aukštesnis balas paprastai reiškia didesnį (ir patikimesnių) nuorodų nukreipimą į Jūsų interneto svetainę. „MozTrust“ galima rasti pasinaudojus Open Site Explorer įrankiu.
Lyginant „MozRank“ ir „MozTrust“ kriterijus, galima trumpai apibendrinti, kad „MozRank“ atskleidžia nuorodų kokybę, o „MozTrust“ – nuorodų patikimumą. Iš esmės interneto svetainės savininkui nebūtina gilintis į šiuos dalykus, geriau tai patikėti specialistams.
  1. Svetainės amžius. Tai dar vienas vertinimo kriterijus, svarbus tuo atveju, jei siekiama išvengti naujų (neseniai sukurtų) interneto svetainių, nes jos neturi suindeksuotų puslapių ir dėl to turi žemus rodiklius.
  2. Kokybiškas turinys. Tai vienas svarbiausių veiksnių, nuo kurių priklauso interneto svetainės pozicija paieškos sistemose. Jūsų interneto svetainės turinio kokybė – veiksnys, lemiantis domeno autoritetą.
  3. Socialiniai signalai. Google paieškos sistema naudoja socialinius signalus, kaip vieną iš pagrindinių veiksnių, identifikuojant geros kokybės turinį. Toks turinys, kuriuo interneto vartotojai dalijasi, mėgsta (spaudžia – „patinka“) ar komentuoja, laikomas kokybišku.
  4. Paieškos sistemų „draugiškumas“. Kad Jūsų domenas užimtų aukštas pozicijas paieškos sistemose, reikalingos SEO paslaugos.

Dabar, kai jau atskleidėme, kuo svarbus domeno autoritetas ir kokiais kriterijais remiantis reikėtų jį vertinti, galime pereiti prie kito svarbaus aspekto – domeno autoriteto pakėlimo. Kaip tai padaryti? Įgyvendinkite 9 sąlygas.
  1. Pasirinkite gerą domeno vardą. Pasirinkite (susikurkite patys arba nusipirkite jau esantį) domeno vardą, kuris būtų susijęs su Jūsų interneto svetaine (veikla). Vieni iš pagrindinių kriterijų, renkantis domeno vardą – lengvai įsimenamas, paprastas, neįmantrus, tikslingai parinktas.
Jeigu jau sugalvojote domeno vardą, patikrinkite jį (ar dar neužimtas). Internete galima rasti nemažai programų (nemokamų), kuriomis pasinaudoję (įvedę savo domeno vardą) matysite, ar domenas dar nėra užimtas.
  1. Optimizuokite savo interneto svetainės puslapio turinį. SEO paslaugos reikšmingos tiek paieškų sistemoms, tiek domeno autoritetui, todėl puslapio kodai turi būti tinkamai optimizuoti, įskaitant antraštę ( title), paveikslų žymas ir patį turinį. Šiuo atveju svarbūs ir pagrindiniai raktiniai žodžiai. Tinkamai optimizuotas turinys garantuoja ne tik geras pozicijas paieškos sistemų rezultatuose, bet ir didesnį lankytojų (potencialių klientų) srautą.
  2. Sukurkite susietą turinį. Sukurkite aukštos kokybės turinį, kuris būtų nuolat skelbiamas. Kuo geresnis, kokybiškesnis Jūsų interneto svetainės turinys, tuo labiau juo norės dalintis kitos autoritetingos interneto svetainės. Turinys turi būti informatyvus, originalus, tekstai arba straipsniai – gerai ir tinkamai parašyti, atitinkantys SEO reikalavimus.
  3. Pagerinkite savo vidinių nuorodų struktūrą. Labai dažnai didžiausias dėmesys skiriamas išorinėms nuorodoms, ieškoma būdų, kaip kuo daugiau iš jų užsidirbti, tačiau nemažiau svarbios yra ir vidinės nuorodos. Vidinės nuorodos gali padėti nukreipti lankytojus būtent ten, kur jie ras tai, ko reikia (ieško). Pavyzdžiui, svarbu, kad nukeliavę į Jūsų interneto svetainės „gilumą“, jie lengvai rastų išeitį ir vos panorėję vėl atsidurtų pagrindiniame puslapyje. Be to, vidinės nuorodos padeda paieškos sistemoms lengviau indeksuoti Jūsų interneto svetainę.
  4. Pašalinkite blogas ir kenkėjiškas nuorodas. Turite reguliariai tikrinti Jūsų interneto svetainėje esančias nuorodas. Rekomenduojama (o kartais netgi ir primygtinai reikalaujama) pašalinti visas, Jūsų interneto svetainėje esančias nuorodas, kurios nukreipia į blogas ar neveikiančias kitas interneto svetaines, nes tai daro neigiamą poveikį Jūsų interneto svetainei ir kenkia domeno autoritetui.
Beje, jei pastebėjote, kad į Jūsų interneto svetainę nukreipiamos neigiamos nuorodos, galite informuoti tų interneto svetainių savininkus, kad jie skleidžia kenksmingas nuorodas ir paprašyti, kad jos būtų pašalintos. Jei nepavyksta susitarti, imkitės veiksmų patys.
Pasistenkite, kad Jūsų internetinėje svetainėje būtų geros ir kokybiškos nuorodos. Tam yra du būdai:
  • Kreiptis į SEO paslaugas teikiančius specialistus, kurie užtikrins aukštos kokybės atgalines nuorodas. Primename, kad tokia paslauga, suteikianti ilgalaikį rezultatą, yra mokama.
  • Sukurti interneto svetainę su vertinga informacija. Kitaip tariant, pasinaudokite turinio marketingu, grindžiamu ne tiesioginiais pardavimais, o ateities perspektyvomis. Turinio marketingo vienas iš pagrindinių tikslų – sukurti informatyvią, produktyvią ir originalią medžiagą, kuri domintų potencialius klientus ir tokių būdu žadintų jų norą nuolat lankytis Jūsų interneto svetainėje ir dalintis svetainėje publikuojama informacija. Tokiu būdu būtų plečiamas Jūsų svetainės žinomumas, didėtų jos pripažinimas. Be to, sukūrus tinkamą turinį, reikia jį išplatinti. Šiam tikslui puikiai tinka SEO paslaugos (natūrali paieška), socialinė medija arba mokamos reklamos.
  1. Įsitikinkite, kad Jūsų internetinė svetainė pritaikyta išmaniesiems įrenginiams. Daugybė interneto vartotojų naudojasi prieigomis prie interneto per mobiliuosius įrenginius. Jei Jūsų internetinė svetainė nėra optimizuota mobiliems įrenginiams, tai tikrai nebūsite labai patrauklūs vartotojams. Galite prarasti nemažai potencialių klientų, nes šie, supratę, kad Jūsų interneto svetainės turinys nėra tinkamai rodomas mobiliajame telefone ar planšetėje, paprasčiausiai išeis pas konkurentus.
Jau turite galimybę savarankiškai patikrinti, kaip jūsų internetinė svetainė veikia mobiliuosiuose įrenginiuose. Jums tereikia apsilankyti puslapyje – Mobile-Friendly Test by Google Developers ir matysite savo interneto svetainės veiksnumą.
  1. Tapkite autoritetu per savo nišą. Tai galima padaryti (vėlgi) sukuriant gerą turinį ir bendraujant su savo sekėjais socialiniuose tinkluose.
Didinant savo, kaip autoriteto, reputaciją, turite stiprinti savo prekės žėnklo (brendo) tapatybę, tai ne tik padidins lankytojų srautus, bet ir išorinių nuorodų, iš kitų aukštos kokybės, patikimų šaltinių, skaičių, kuris suteiks Jums realios naudos.
Dar vienas būdas pakelti savo autoritetą – kitose interneto svetainėse sukurti svečių dienoraščius (angl. Guest blog), kurie būtų susiję su Jūsų produktu (prekėmis ar paslaugomis).
  1. Padidinkite savo internetinės svetainės krovimosi greitį. Lėtas krovimosi greitis gali turėti neigiamą poveikį Jūsų internetinei svetainei. Tai vienas dažniausių atmetimo rodiklių. Lankytojai neturi daug kantrybės (ir laiko), todėl jau po kelių sekundžių, jei nebuvo greitai užkrautas interneto puslapis, jie pasišalina. Ir gali niekada nebegrįžti.
Jei nerimaujate, ar Jūsų interneto svetainės krovimosi greitis tinkamas, jį galite patikrinti puslapyje – PageSpeed tool by Google Developers.
  1. Reklamuokite savo internetinę svetainę per socialinius tinklus. Socialiniai signalai (pasidalijimai, mygtuko „patinka“ paspaudimai, komentarai) svarbūs Jūsų interneto svetainės reitingams. Jūs turite populiarinti savo interneto svetainės turinį socialiniuose tinkluose tam, kad tuos signalus gautumėte / įgytumėte. Priešingu atveju, jei turinys bus skelbiamas tik Jūsų interneto svetainėje, jis labai tikėtina greitai neišpopuliarės ir netaps žinomas visuomenei.
Skelbkite savo turinio nuorodas įvairiuose socialiniuose tinkluose ir skatinkite sekėjus atkreipti dėmesį į jus. Socialinių tinklų paskyroje skelbkite nuorodas, nukreipiančias į Jūsų interneto svetainę.
Atrodo, kad domeno autoritetui  pasiekti tikrai reikia įgyvendinti nemažai sąlygų ir atkreipti dėmesį į svarbiausius kriterijus. Gali kilti klausimas, kam to reikia ir kodėl domeno autoritetas yra toks svarbus? Mes galime į tai atsakyti, pateikdami kelias svarias priežastis:
  1. Leidžia įvertinti bendrą Jūsų interneto svetainės efektyvumą.
  2. Leidžia save palyginti su konkurentais, t. y. parodo, kurioje vietoje tarp susijusių internetinių svetainių (konkurentų), esate Jūs.
  3. Leidžia nustatyti su kuriomis interneto svetainėmis verta susieti savo interneto svetainės turinį.
  4. Didina lankytojų (arba potencialių klientų) srautus.
Visa tai svarbu vertinant ateities perspektyvas, jei siekiate itin teigiamo rezultato ne tik čia ir dabar, bet ir plėtojate ateities galimybes.
Vis dėlto, baigdami šią temą dar norime pasakyti, kad domeno autoritetas nuolat kinta, nes keičiasi tiek interneto svetainės puslapis, tiek robotas, kuris tuos pokyčius vertina.

KAS YPA PUSLAPIO AUTORITETAS (ANGL. PAGE AUTHORITY)?


Puslapio autoritetas (angl. Page authority) – dar vienas svarbus rodiklis, nurodantis ne visos svetainės, o konkretaus interneto svetainės puslapio autoritetą.  Šis rodiklis svarbus tuo atveju, jeigu Jūsų interneto svetainės nuoroda bus skelbiama konkrečiame kitos interneto svetainės puslapyje.
Puslapio autoritetas vertinamas nuo 1 iki 100 balų skalėje. Geru rodikliu laikomas vertinimas, aukštesnis nei 50. Be to, pastebėta, kad padidinti puslapio autoritetą, kai jis yra tarp 20–30, yra lengviau, negu tuo atveju, kai jis yra tarp 70–80.
Puslapio autoritetas grįstas duomenimis, gaunamais iš „Mozcape web index“ ir apima tokius kriterijus, kaip nuorodų skaičius, „MozRank“, „MozTrust“ ir kt. Šiuo atveju, jo kriterijai panašūs į domeno autoriteto (angl. Domain Authority) kriterijus.
Kur galite rasti puslapio autoriteto duomenis?
Puslapio autoriteto metrikai yra integruoti į SEO ir interneto rinkodaros platformoje, visame žiniatinklyje. Tačiau yra kelios priemonės, kuriomis pasinaudoję, galėsite įvertinti (išmatuoti) puslapio autoritetą:
  1. „Open site Explorer“;
  2. „MozBar“;
  3. „Moz“ sistemos nemokama SEO įrankių juosta;
  4. „Keyword Explorer“ (susiję su SERP analize);
  5. „Mozscape API“.
Jeigu kyla klausimas, kaip galėtumėte paveikti (daryti įtaką) puslapio autoritetą, tai turime šiek tiek jus nuvilti, nes puslapio autoriteto vertinimas – holistinis ir tiesiogiai jį paveikti yra itin sudėtinga. Bet vi dėlto įmanoma.
Geriausias būdas paveikti puslapio autoritetą – pagerinti nuorodų profilį (būseną), nes jis gali daryti įtaką „MozRank“ ir „MozTrust“ vertinimui. Tai gali būti įgyvendinta pasinaudojus išorinėmis nuorodomis iš kitų geros kokybės ir autoritetingų interneto svetainių.

SEO IR SOCIALINIAI TINKLAI


Socialiniai tinklai gali būti apibūdinami kaip erdvė (ar sistema), kurioje viename tinkle susieti asmenys, turintys panašius interesus, poreikius, lūkesčius ir norintys bendrauti tarpusavyje, rinkti, skelbti ir dalytis reikiama informacija. Veikiausiai dėl šių priežasčių socialiniai tinklai tampa populiarūs ne tik tarp pavienių asmenų, bet ir tampa mėgiami verslininkų.
Gali būti, kad socialinių tinklų populiarumą lemia tai, jog jie atlieka nemažai internetinės rinkodaros funkcijų:
  1. Didina interneto svetainės lankomumą (klientų srautą);
  2. Leidžia pasiekti tikslinę potencialių klientų auditoriją;
  3. Atskleidžia Jūsų produkto (prekių ar paslaugų) galimybes;
  4. Leidžia gerai pažinti vartotojus, suprasti jų lūkesčius, poreikius;
  5. Suteikia galimybę kurti palankų įvaizdį, formuoti gerą reputaciją.
Maža to, socialiniai tinklai (pavyzdžiui, Facebook) suteikia galimybę reklamuoti Jūsų interneto svetainę, sukonkretinant (ar suklasifikuojant) tikslinę auditoriją pagal tam tikrus bruožus – amžių, socialinę padėtį, pomėgius, interesus, geografinę zoną ir pan. Tačiau turite žinoti, kad jei norite paveikesnės, veiksmingesnės ir labiau matomos reklamos socialiniame tinkle, už ją teks sumokėti. Vis dėlto, kad socialiniai tinklai, pavyzdžiui Facebook, būtų Jums naudingi, vertėtų pasinaudoti Facebook administravimo paslaugomis, kurios glaudžiai susijusios su SEO procesu.
Šiuo metu tiek Facebook administravimas, tiek SEO paslaugos pasiekė aukšto vertinimo pozicijas ir verslininkų yra laikomos geriausiomis siūlomų prekių, paslaugų (ar apskritai bet kokios veiklos) populiarinimo priemonėmis.
Nors abiejų paslaugų samprata skirtinga – SEO reiškia svetainių optimizavimą paieškos sistemose, o Facebook laikomas erdve, skirta komunikacijai palaikyti, bendravimui, naujienoms skelbti.
Sakoma,  jog SEO padeda pritraukti tam tikrą klientų skaičių, o socialiniai tinklai padeda lengvai užmegzti su jais ryšį ir juos išlaikyti ilgą laiką. Kodėl taip yra? Atsakysime – nes Facebook naudojami signalai (nuorodos, „patinka“ (angl. Like) mygtukai, komentarai, sekėjų skaičius) lemia Jūsų matomumą paieškos sistemose. Kyla klausimas – kaip?
  • Lankytojų rodikliai, atskleidžiami išanalizavus tam tikrus socialinio tinklo Facebook naudojamus signalus, rodo, koks turinys auditorijai yra įdomiausias ir labiausiai patraukia jų dėmesį.
  • „Patinka“ (angl. Like) paspaudimų skaičius padeda suprasti, kokios tematikos informacija yra labiausiai vertinama, kuri atkreipia daugiausia Jūsų sekėjų dėmesio.
  • Pasidalijimų veiksmai atskleis, kas Jūsų auditorijai yra aktualiausia.
Taigi atkreipkite dėmesį į šiuos rodiklius – jie atskleis, koks turinys vartotojams patraukliausias. Atsižvelgdami į tai galėsite pasistengti lankytojų poreikius patenkinti kuo geriau ir sėkmingai populiarinsite savo veiklą (ar produktą).
SEO ir Facebook panašumai
Šiuo metu kartu naudojami SEO ir socialiniai tinklai gali atnešti nemažai naudos ir lemti žymiai geresnius rezultatus, nei naudojami atskirai. Taip yra todėl, kad Facebook skelbiamos naujienos plinta labai greitai, tad paieškos sistemų robotams jas pastebėti socialiniuose tinkluose yra labai nesunku.
Bet tai dar ne viskas, yra ir daugiau SEO ir Facebook panašumų.
  1. Kliento poreikiai. SEO optimizaciją atliekančiam specialistui svarbu išsiaiškinti ir suprasti, ko nori klientas. Jis turi aiškiai nurodyti savo reikalavimus. Tuo tarpu Facebook administratorius turi atlikti stebėjimą – ką mėgsta socialinio tinklo lankytojai, kas jiems rūpi, svarbu, kas domina. Tačiau abiem atvejais svarbūs kliento norai, poreikiai ir lūkesčiai.
  2. Svetainės analizė ir vertinimas. Atliekant SEO optimizaciją, itin svarbus konkurentų įvertinimas. Tačiau tai svarbu ir turint Facebook paskyrą – turite stebėti konkurentus. Beje, šiuo atveju Facebook paskyra (o tiksliau joje naudojami lankytojų signalai) gali lengviau ir greičiau padėti išsiaiškinti, ko reikia optimizuojamai svetainei, t. y. kokio pobūdžio turinį jai kurti, kas labiausiai mėgstama potencialių klientų.
  3. Teksto parengimas ir turinio sukūrimas. Šiuo atveju SEO ir Facebook visiškai neišskiriami, nes tinkamai, kokybiškai ir reikiamos apimties parengti tekstai paieškų sistemų robotams yra vienas iš svarbiausių reitingavimo faktorių. Rengiant tekstus privalu atsižvelgti į SEO teksto rašymo reikalavimus ir standartus.
  4. Vidinė optimizacija ir Facebook. Šiems dviems elementams svarbiausia unikalaus, naudingo ir vertingo turinio paskelbimas. Atlikus vidinę SEO optimizaciją, bus suteikiama galimybė informacija pasidalinti pagrindiniuose socialiniuose tinkluose.
  5. Išorinė optimizacija ir Facebook. Socialiniai tinklai yra laikomi vienu iš išorinio optimizavimo metodų. SEO specialistai rekomenduoja dalintis turiniu ir informacija per socialinius tinklus. To priežastis – kuo labiau plėtojama informacija socialiniuose tinkluose, tuo daugiau pritraukiama svetainės lankytojų. O kuo didesnis lankytojų skaičius, tuo Jūs tampate populiaresni ir žinomesni internete.
Tokie yra pagrindiniai SEO ir Facebook panašumai. Tikriausiai nebekyla abejonių, kad naudojimasis Facebook be jokių apribojimų leidžia pamatyti, kas šiuo metu aktualiausia vartotojams, todėl SEO gali lengviau kurti turinio strategiją, nutaikytą į vartotojų poreikius ir lūkesčius.
Ką turėtų daryti SEO specialistas, kad socialiniai tinklai atneštų Jums naudą?
Visų pirma, Jūsų interneto svetainės puslapyje turėtų būti socialinio tinklo (Facebook, Twiter, Google+ ir kt.) ikona, t. y. lankytojams / vartotojams turi būti sudaryta galimybė dalintis kiekvienu Jūsų interneto svetainės puslapiu (jame pateikiamu turiniu). Tai Jums naudinga, nes kuo daugiau vartotojų dalinsis Jūsų interneto svetainės puslapiu, tuo geriau būsite vertinami paieškos sistemų.
Antra, reikalingas paslankusis dizainas (angl. Responsive design). Tai reiškia, kad Jūsų interneto svetainė sugeneruojama ir pateikiama taip, kad joje esanti bet kokia informacija (tiek tekstas, tiek grafiniai vaizdai ar vaizdo įrašai) savaime prisitaiko prie išmaniojo įrenginio ekrano dydžio. Pasirinkę tokį puslapio dizainą, turėsite galimybę sutaupyti vidinio SEO optimizacijos sąskaita, turėsite mobiliąją svetainės versiją ir galėsite mėgautis kitais privalumais, pavyzdžiui, greitai pasikraunančiu ir atsidarančiu puslapiu ar tinkamai aprašytomis iliustracijos, be klaidų pritaikytu programiniu kodu.
Paslankiojo dizaino šablonas gali Jums netikti tik tuo atveju, jeigu norite itin išskirtinio ir unikalaus dizaino.
Trečia,  į Jūsų interneto svetainės puslapį integruotas tinklaraštis (angl. Blog). Jis itin praverčia SEO – nuolat atnaujinama puslapio informacija ir jos pateikiama daugiau (be to, tai leidžia atsisakyti skyrelio „Naujienos“, kuris neretais atvejais būna neaktyvus, neprižiūrimas arba išvis tuščias); skelbiamas turinys, kuriuo gali dalintis socialinių tinklų vartotojai; nuorodų gavimas į tuos straipsnius, kurie skelbiami Jūsų tinklaraštyje.
Ketvirta, vaizdo įrašų skelbimas, ypač susijęs su Jūsų produktu (prekėmis ar paslaugomis). Visa tai skelbiama Youtube kanale, o kartu su vaizdo įrašu skelbiama ir nuoroda į Jūsų interneto svetainę. Be to, peržiūrėdamas vaizdo įrašą, vartotojas užsibūna svetainėje ilgiau nei 2 minutes, tai reiškia, kad tapsite mėgstami paieškos sistemos (ypač Google), kuri ilgiau skaitomus puslapius vertina kaip itin naudingus vartotojui.
Tai esminiai privalumai, kuriuos Jums gali suteikti SEO paslaugas teikiantys specialistai, kartu pasitelkdami socialinius tinklus.

INTERNETO SVETAINĖS PUSLAPIO UŽSIKROVIMO GREITIS


Specialistai teigia, kad svetainės užsikrovimo greitis – vienas iš labai svarbių veiksnių, darančių įtaką ne tik vartotojo būklei (komfortui, patogumui), bet ir svetainės pozicijai paieškos sistemose, nes yra tokių paieškos sistemų (pavyzdžiui, Google), kurios geriau reitinguota greičiau užsikraunančias interneto svetaines.
Svetainės užsikrovimo greičiau didelę įtaką daro 2 pagrindiniai veiksniai – vidiniai ir išoriniai. Apie juos pakalbėsime šiek tiek išsamiau.
Vidiniai veiksniai. Jie susiję su puslapio dydžiu ir apima tokius aspektus kaip klaidos, blogas kodas, netinkama interneto svetainės struktūra ir pan. Dėl šios priežasties svetainės puslapiuose atsiranda elementų perteklius, jie tampa per dideli.
Beje, šiuo atveju, vertėtų paminėti, kad neigiamą įtaką užsikrovimo greičiau daro animuoti elemenai (pavyzdžiui, Flash elementai), kuriems reikia daug kodo. Kuo daugiau teikiama kodo, tuo lėtesnis puslapio užsikrovimo greitis. Tokius aspektus seka paieškos sistemos, kurios lėtai atsidarantį puslapį vertina kaip nenaudingą ir nepatrauklų vartotojui.
Išoriniai veiksniai. Jie susiję su duomenų perdavimo greičiu ir apima tokius aspektus kaip nekokybišką interneto svetainių skelbimą ir lėtą interneto ryšį.
Taigi tam, kad užkrautų visą puslapio kodą (HTML aplankus (angl. File), paveikslėliai, grafiniai vaizdai, vaizdo įrašai ir pan.) naršyklei reikia nemažai laiko. Be to, užsikrovimo greitis priklauso ir nuo HTTP (kreipimosi į serverį skaičius) užklausų, t. y. kuo daugiau įvairių paveikslėlių, vaizdų, tuo daugiau užklausų, o kuo daugiau užklausų, tuo savaime mažesnis interneto svetainės užkrovimo greitis.
Ką daryti norint padidinti interneto svetainės užsikrovimo greitį?
  1. Optimizuoti grafinius elementus. Tai vienas iš vidinio SEO veiksmų.
  2. Naudoti spartinančią atmintinę ( Ceche memory). Joje saugomi itin dažnai naudojami pagrindinės atminties fragmentai.
  3. Optimizuoti CSS ( Cascading Style Sheets), t. y. kalbą, kuri nusako kita struktūrine kalba rašyto dokumento vaizdavimą. CSS skirstomas į išorinius (patogus, kai yra didelis svetainės elementų, failų kiekis) ir vidinius (kodas, kuriantis vaizdą).
  4. Sumažinti užklausų, nukreipiamų į serverį, skaičių.
  5. Atlikti tam tikrus veiksmus, užtikrinančius, kad JavaScript elementai užsikrautų tik tuomet, kai užsikrovė visas puslapis.
Kadangi konkurencija šiuo metu yra didelė ir kiekvienos interneto svetainės savininkas nori ir stengiasi, kad jo svetainė būtų įdomi, originali, naudinga, moderni ir pranokstanti konkurentus, pasitelkiami ir svetainėje skelbiami įmantrūs, sudėtingi elementai (nuotraukos, paveikslėliai ir pan.), kurie veikia svetainės užsikrovimo greitį.
Kaip sužinoti, koks Jūsų interneto svetainės užsikrovimo greitis? Tam yra sukurta nemažai priemonių (interneto įrankių):
Tiesa, galite rinktis ir kitą variantą – kreiptis į SEO specialistus, kurie sutvarkys Jūsų interneto svetainės užsikrovimo greitį, pavers svetainę šiuolaikiška ir optimizuota.

KAS YRA SEO AUDITAS IR KAIP JIS ATLIEKAMAS?


Visų pirma, pradėkime nuo to, kas yra SEO auditas.
Interneto svetainės SEO analizė techniškai apibūdinama kaip detali internetinės svetainės analizė, kurios metu tikrinami ir analizuojami svetainės parametrai ir jos atitikmuo paieškų sistemų optimizacijos kriterijams.
Dar vienas iš galimų SEO audito apibrėžimų – tai visų internetinės svetainės trūkumų (struktūros, kodo ir turinio) ir kliūčių, trukdančių Jūsų internetinei svetainei pasiekti geras pozicijas paieškos sistemose, atradimo ir šalinimo procesas. Atliekant interneto svetainės SEO analizę, pirmiausia išanalizuojamas puslapis, jo būsena, suderinamumas su paieškos sistemomis, tuomet pašalinami visi trūkumai ir galiausiai nusprendžiami tolesni svetainės optimizavimo veiksmai.
Trumpai ir gaustai tariant, SEO auditas gali būti laikomas procedūra, padedančia nustatyti interneto svetainės neatitikimus SEO standartams, ir suteikiančia galimybes gauti rekomendacijas esamoms klaidoms taisyti. Specialistai dažnai mėgsta priminti, kad SEO auditas neištaisys esančių klaidų, jis jas parodys.
Kaip tai vyksta?
Atliekant detalią interneto svetainės SEO analizę, atliekami tam tikri konkretūs veiksmai. Jie, žinoma, priklauso nuo kiekvieno SEO specialisto pasirinkimo, tačiau yra pagrindiniai veiksmai, su kuriais ir būsite čia supažindinami. Taigi kas tikrinama SEO audito metu?
  1. Raktiniai žodžiai.
Šiuo atveju išanalizuojamos pateiktų raktažodžių pozicijos ir pasiūlomas naujas papildomų raktažodžių sąrašas. Pagrindiniai ir dažniausiai taikomi raktažodžių parinkimo būdai – Google Adword raktažodžių planavimo priemonė, konkurentų analizė, speciali raktažodžių parinkimo programa ir pan. Kitaip tariant, atliekamas raktinių žodžių tyrimas, patikrinamas „Landing page“ paruošimo lygis.
  1. Bendra svetainės peržiūra.
Šis procesas apima kelis veiksmus – atliekamas svetainės paieškos greitas įvertinimas, pasinaudojant Google paieška; patikrinama svetainės ir kiekvieno jos puslapio indeksacija; įvertinama atlikta SEO optimizacija; įvertinamas internetinės svetainės vardas (domenas); peržiūrimi laikini svetainės duomenys Google saugykloje; įvertinamas svetainės pritaikymas kitiems įrenginiams (mobiliesiems, planšetėms ir pan.)
  1. Svetainės vidinės optimizacijos būklės įvertinimas.
Peržiūrimos meta antraštės, meta aprašymai ir meta raktažodžių panaudojimas (simbolių panaudojimas ir raktažodžių tinkamumas), įvertinamas dizainas, atliekama svetainės turinio analizė (čia svarbi atitiktis SEO tekstų rašymo reikalavimams) ir svetainės URL parametrų analizė.
  1. Plagiato analizė.
Šiuo atveju žiūrima, ar toks pat tekstas nenaudojamas kitose internetinėse svetainėse. Dažniausiai su šiuo trikdžiu, susijusiu su URL parametrais, susiduria elektroninių parduotuvių savininkai.
  1. Prieinamumo tikrinimas.
Analizuojama, ar Jūsų internetinė svetainė prieinama paieškos sistemoms. Neretai pasitaiko tokių atvejų, kai prieinamumas trikdomas ir Jūsų internetinė svetainė tampa nematoma paieškos sistemose.
  1. Svetainės struktūros analizė.
Šis veiksmas atliekamas keliais etapais:
  • Tikrinama, ar lengvai pasiekiami internetinės svetainės puslapiai. Atkreipiamas dėmesys tiek į techninius, tiek į žmogiškuosius faktorius. Tai reiškia, kad svetainė turi būti ir patogi naudotis, ir joje pateikiamas turinys aiškus lankytojui. Taip pat joje neturi būti nutrūkusių nuorodų ar kitokių panašaus pobūdžio trūkumų.
  • Tikrinama svetainėje pateikiamų nuorodų vieta. Nerekomenduojama, kad jos būtų apatinėje puslapio dalyje (angl. footer).
  • Tikrinamos kontekstinės nuorodos. Kartais svetainėje būna įdiegiami SEO moduliai, kurie neva pagerina SEO pozicijas, tačiau dažnai tokie moduliai padaro daugiau žalos, nei naudos.
  • Tikrinamas nuorodų kiekis. Nerekomenduojama viršyti tam tikro, nuo svetainės dydžio priklausančio, nuorodų skaičiaus.
  1. Svetainės krovimosi greitis.
Tai labai svarbu norint neprarasti lankytojų, nes lėtai veikianti interneto svetainė erzina lankytojus, todėl šie ne tik joje neužsibūna, bet ir apskritai joje gali daugiau nebeapsilankyti.
Dažniausiai krovimosi greitis tikrinamas tam tikrais įrankiais – Firebug (analizuoja puslapius), Moz Crawl Test (tikrina, kur galima sumažinti nukreipimų kiekį), PageSpeed (puslapio užsikrovimo rekomendacijos).
Nors apie svetainės užsikrovimo greičio ypatumus jau buvo kalbėta, čia norėtųsi trumpai dar kartą priminti, ką daryti, norint padidinti puslapio krovimosi greitį, t. y. kokiais būdais galima pasinaudoti šiam tikslui pasiekti:
  • Sumažinti aplankų (angl. file), tokių kaip HTML, CSS ir Java Script, dydžius.
  • Pašalinti technines klaidas (neaktualūs simboliai, tarpeliai ir pan.) ir nereikalingi komentarai.
  • Nustatyti laikinų aplankų (angl. file) įrašymo kontrolę.
  • Optimizuoti pateiktus vaizdus – paveiksliukus, nuotraukas ir pan.
  • Sumažinti nukreipimų kiekį.
Norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad tai nėra baigtinis įvairių būdų sąrašas, tačiau šiais veiksmais vadovaujamasi dažniausiai.
  1. Internetinės svetainės pritaikymo kitiems įrenginiams analizė.
Yra tokių paieškos sistemų (pavyzdžiui, Google), kurios jau nurodo, jog tos svetainės, kurios nėra pritaikytos mobiliems įrenginiams, bus baudžiamos ir netgi šalinamos iš aukštų Google paieškos sistemos pozicijų. Todėl pasitelkus įvairias internete esančias priemones, galima nesunkiai patikrinti, kaip Jūsų interneto svetainė pritaikyta išmaniesiems įrenginiams ir priimti atitinkamus sprendimus, jei vis tik matysite, kad ji nėra pritaikyta ir prisijungus prie jos iš norimo įrenginio matomas iškraipytas tekstas.
  1. Svetainės pritaikymas kitų šalių lankytojams.
Atsižvelgiant į internetinio vardo (domeno) pabaigoje vartojamą santrumpą (.lt, .uk, .rus ir pan.), įvertinamas svetainės pritaikomumas kitose šalyse. Tikrinama, ar naudojamos hreflang žymos.
  1. Google Analytics duomenų analizė.
Google Analytics – itin svarbus interneto rinkodaros įrankis, leidžiantis stebėti lankytojų srautus ir elgesį interneto svetainėje. Todėl atliekant interneto svetainės SEO analizę, žiūrima, ar įdiegtas šis įrankis, ar tinkamai jis įdiegtas ir ar kiekviename puslapyje panaudotas.
  1. Išorinių nuorodų analizė.
Išorinės nuorodos daro įtaką geriems SEO rezultatams. Šiuo atveju būtina gauti tinkamas nuorodas ir būtina naudoti tinkamą nuorodų gavimo strategiją. Šiame etape peržiūrimos turimos nuorodos ir rekomenduojama, kokią strategiją taikyti norint gauti naujų nuorodų.
  1. Konkurentų analizė
Vertinami pagrindiniai konkurentai. Atlikus konkurentų analizę tampa aišku, kokių tolesnių veiksmų reikia imtis, kad Jūsų internetinė svetainė būtų tinkamai pakoreguota ir gerai funkcionuotų.
Dažniausiai būna tikrinama visa su nuorodomis susijusi informacija, socialiniai tinklai, internetinio vardo (domeno) parametrai.

KAIP ATLIEKAMA KONKURENTŲ ANALIZĖ?


Norint pasiekti aukštas paieškos sistemos rezultatų pozicijas ir jose išlikti, privalu ištirti konkurentų interneto svetaines. Ir visiškai nesvarbu, esate naujokas ar jau pažengęs ir patyręs verslininkas (interneto svetainės savininkas), konkurentų analizė reikalinga visuomet, kad būtų aišku, kokių SEO veiksmų imtis, kad Jūsų interneto svetainė pasiektų itin gerus rezultatus ir pranoktų Jūsų konkurentus. Atlikus konkurentų analizę tampa aišku, kiek stiprūs yra Jūsų konkurentai ir kaip pavyks (sunkiai ar lengvai) kilti paieškos sistemos rezultatuose pagal norimus raktinius žodžius.
Kaip yra atliekama konkurentų analizė?
Dažniausiai taikomi tam tikri veiksmai.
  1. Susitapatinkite su vartotoju / klientu. Šis procesas susijęs su raktiniais žodžiais, kuriuos galimai turėtų naudoti Jūsų interneto svetainės lankytojai / potencialūs klientai ar vartotojai. Didelę reikšmę, tiriant raktinius žodžius gali suteikti „Google Keywords Tool“ įrankis, kuris atskleidžia, kokius raktinius žodžius paieškos sistemą dažniausiai įveda vartotojai / klientai, pateikdami užklausas. Be to, šis įrankis ir pats pasiūlo raktinių žodžių variantų, kuriuos galite pasirinkti.
Analizuodami konkurentų raktažodžius ir (ar) galvodami savuosius, pasistenkite įsivaizduoti save kaip vartotoją / klientą, nesugalvokite per daug įmantrių, sudėtingų, specifinių raktinių žodžių. Rinkitės natūralius, kasdienius žodžius, įsijauskite į vartotojo / kliento vaidmenį.
  1. Identifikuokite konkurentus. Atkreipkite dėmesį į jau atrinktus raktinius žodžius (optimaliausias variantas – 5) ir pagal tai išsirinkite dominuojančias interneto svetaines, kurios yra pateiktos paieškos sistemos rezultatų pirmajame puslapyje. Tai yra Jūsų konkurentai. Tolimesni veiksmai bus orientuoti į konkrečią konkurentų interneto svetainių analizę.
  2. Išanalizuokite konkurentų puslapio turinį (atlikite vidaus analizę). Išsiaiškinkite kokių veiksmų, strategijų imasi Jūsų konkurentai, ar jų interneto svetainei yra atlikta optimizacija. Ši vidinė analizė apima nemažai atitinkamų veiksmų:
  • Kaip naudojami raktiniai žodžiai – kokie dažniausiai naudojami pavadinimų žymose ( Title tag), ar naudojami meta žymose (angl. Meta tag), kokie raktiniai žodžiai naudojami interneto svetainės turinyje ir straipsnių pavadinimuose.
  • Kaip kuriamas turinys – koks pagrindinis raktinis žodis optimizuojamas (prekės ženklas ar produktas – prekė ar paslauga); ar reguliariai ir nuolat atnaujinamas, pildomas ir kuriamas svetainės turinys; kokio pobūdžio turinys publikuojamas (t. y. straipsniai, tekstai, vaizdo ar garso įrašai ir pan.); ar naudojamasi socialinių tinklų suteikiamomis funkcijomis (t. y. ar puslapyje matyti socialinio tinklo ikonos, nukreipiančios į konkrečią įmonės socialinio tinklo paskyrą); ar turinyje naudojamos h1, h2 ir h3 žymos; ar lengvai pasiekiami „gilesni“ interneto svetainės puslapiai. Kaip matote, ši analizė susieta su vidiniais interneto svetainės aspektais.
  • Kaip funkcionuoja techniniai parametrai – kaip svetainė reitinguojama paieškos sistemų; ar svetainėje buvo optimizuoti paveikslai;ar naudojami meta aprašymai ( Meta description); ar naudojamas HTML kodas tvarkingai parengtas.
  1. Atlikite išorinę konkurentų interneto svetainės analizę. Šiuo atveju svarbiausios – nuorodos iš kitų interneto svetainių ar šaltinių. Kaip jau buvo ne kartą minėta, tokios nuorodos daro didelę įtaką pačiam SEO optimizacijos procesui, paieškos sistemos rezultatų reitingui. Labai svarbu, kad tos nuorodos būtų kokybiškos. Labai dažnai rekomenduojama išbandyti „ahrefs“ įrankį, kuris gali padėti išanalizuoti visas iš konkurentų ateinančias nuorodas, parodyti iš kokių domenų jos ateina, kokie yra tekstai, kuriuose skelbiamos nuorodos. Atlikdami išorinę analizę, turite įvertinti tam tikrus dalykus:
  • Kiek nuorodų iš kitų interneto svetainių ir šaltinių gauna Jūsų konkurentas;
  • Iš kelių skirtingų domenų nuorodas gauna Jūsų konkurentas;
  • Kokie tekstai, kuriuose skelbiamos nuorodos, yra naudojami;
  • Į kokius puslapius nuorodos nukreipiamos dažniausiai;
  • Ar konkurentai perka nuorodas (ir jei taip, tai kur).
Taip pat atlikdami išorinę konkurentų analizę, neužmirškite patyrinėti ir socialinių tinklų bei Jūsų konkurentų veiklą juose. Apskritai, išsiaiškinkite, ar Jūsų konkurentai turi savo socialinio tinklo paskyrą; kiek sekėjų turi; kaip dažnai skelbia kokią nors informaciją; ar ta informacija įdomi ir naudinga; ar vartotojai / klientai ja dalijasi, komentuoja, mėgsta; ar komunikuojama su sekėjais. Neužmirškite, kad aktyvus dalyvavimas socialiniuose tinkluose daro teigiamą įtaką paieškos sistemų rezultatuose esančios interneto svetainės reitingams.
Taip pat svarbu išsiaiškinti, ar publikuojamas turinys yra vertingas ir autoritetingas, ar reikalingas, ar įdomus vartotojams. Tačiau tai analizuoti reikia tuomet, kai turinio yra itin daug.
Trumpai tariant, analizuojant konkurentus yra atrandami reikiami papildomi raktažodžiai ir optimizacijos būklė. Visa tai padeda išsiaiškinti, kiek reiks įdėti pastangų norint aplenkti Jūsų konkurentus.
Visi šie atlikti veiksmai leidžia susidaryti pirminį vaizdą apie konkurentus ir padeda tikslingai susiplanuoti savo strateginius veiksmus, kuriais bus siekiama ne tik pasiekti aukštas pozicijas paieškos sistemos rezultatuose, bet ir pritraukti daugiau tikslinių klientų.

KODĖL ŠIAIS LAIKAIS POPULIARIOS SEO PASLAUGOS?


Kalbant apie SEO paslaugų aktualumą, pirmiausia reikėtų dar kartą priminti,, kas tai yra SEO. Populiariausias apibrėžimas – optimizavimas paieškos sistemoms. Apibrėžiant plačiau, SEO paslaugas teikiantys specialistai kryptingai atlieka konkrečius veiksmus, parinkdami tikslius raktinius žodžius, kurie padeda paieškos sistemose Jūsų internetinei svetainei pakilti į aukštesnes pozicijas. Tokiu būdu vartotojai gali nesunkiai surasti juos dominančią informaciją ar produktą (prekes ar paslaugas), geriausiai atitinkančius jų poreikius. Čia galime pateikti ir įspūdingus statistikos duomenis – net 84 proc. lankytojų iš paieškos sistemų ateina į interneto svetaines ir net 95 proc. žmonių apskritai naudojasi paieškos sistemomis, kai ieško reikalingų prekių ar paslaugų. Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuvoje populiariausia Google paieškos sistema.
Vertinant spartėjantį SEO paslaugų populiarumą, gali kilti klausimas, kodėl SEO paslaugos tokios aktualios šiais laikais. Priežasčių tam yra gana nemažai. Aptarkime jas.
  1. Didinamas interneto svetainės lankomumas. Užsisakius SEO paslaugas, pradedamas kurti nuorodų tinklas. Tai reiškia, kad kitose interneto svetainėse esančiam tekstui – tam tikriems žodžiams ar frazėms (dažniausiai, raktažodžiams) – uždedama nuoroda, vartotoją galinti nukreipti į Jūsų svetainę. Tokiu būdu Jūsų interneto svetainė susiejama su kita svetaine – joje apsilankęs vartotojas, paspaudžia nuorodą, nukreipiančią į Jūsų svetainę, ir tai suteikia Jums realios naudos. Kokios? Padidina Jūsų svetainės lankomumą. Tiesa, turėtumėte atkreipti dėmesį, kad su Jūsų interneto susieta kita svetainė turi būti autoritetinga, geros reputacijos, o joje pateikiama informacija – kokybiška.
  2. Didinamas prekės ženklo žinomumas. Norint, kad Jūsų interneto svetainė taptų žinoma, svarbu, kad lankytojai dalintųsi joje publikuojama informacija, rekomenduotų draugams ir pažįstamiems. To pasiekti galima pasinaudojus SEO paslaugomis, t. y. atliekant vidinį SEO optimizavimą, susijusį su svetainės vidiniais parametrais. Dažniausiai į šį procesą įeina tokie veiksmai, kaip SEO duomenų (title, meta-description tekstų) sukūrimas, turinio kūrimas (pakeitimai, papildymai ir atnaujinimai), grafinių elementų (nuotraukų, paveikslėlių) optimizavimas, aprašymų sukūrimas, puslapių pritaikymas išmaniesiems (ir kitokiems) įrenginiams, puslapių krovimosi greičio optimizavimas. Paminėtina, kad šiam procesui būdingi ir kiti svetainės „viduje“ atliekami veiksmai, kurie daro turinį informatyvų, patrauklų, įdomų, aktualų vartotojams ir skatina ne tik juos pačius sugrįžti į Jūsų interneto svetainę dar kartą, bet ir pasiūlyti svetainėje apsilankyti kitiems.
  3. Padedama Jūsų internetinei svetainei iškilti į aukštas paieškos sistemos rezultatų pozicijas ir dominuoti, pavyzdžiui Google, paieškos sistemoje. Tiesa, šiuo atveju turi padirbėti SEO specialistai – sukurti meta title žymas, kurios daro įtaką Google paieškos reitingams, ir tinkamai bei reikiamose vietose (tekste, internetinio puslapio varde (domene), atitinkamose žymose – paveiksliukų, aprašymų ir pan.) panaudoti parinktus tikslinius raktinius žodžius.
  4. Padidina Jūsų pelną, nes didėja pardavimai. SEO paslaugas teikiantys specialistai užtikrina, kad Jūsų interneto svetainė atsidurtų kuo aukštesnėse paieškų pozicijose, o tam reikia, kad interneto svetainė būtų kuo greičiau surandama paieškos sistemų. Tai atlikus, daugiau interneto vartotojų, pagal tam tikras užklausas ieškodami informacijos, apsilankys Jūsų interneto svetainėje. Neabejojama, kad didesnis lankytojų srautas reiškia ir didesnį pirkimų kiekį, o šis – padidėjusį pelną.
  5. Gerina įmonės reputaciją, įvaizdį ir didina Jūsų įmonės patikimumą. Pastebėta, kad žmonės savaime labiau pasitiki tomis interneto svetainėmis, kurios užima aukštas pozicijas paieškos sistemose. Tai dar ne viskas, nes šiuo klausimu itin svarbus tampa išorinio SEO optimizavimas, kuris apima tokius procesus, kaip nuorodų gavimas iš kitų interneto svetainių ir socialinių tinklų optimizavimas (jų pritaikymas Jūsų veiklos naudai). Tai reiškia, kad egzistuoja pagrindiniai veiksniai, nuo kurių priklauso raktažodžių pozicija Google paieškos sistemoje: atgalinės nuorodos, skaitytojams aktualus turinys, svetainės gyvavimo laikas, svetainės užsikrovimo greitis ir pan. Beje, pagerinti pozicijas Google paieškos sistemoje padeda socialinių tinklų signalai – „patinka“ (anlg. like), „dalintis“ (angl. share) ir pan. – kurie didina Jūsų prekės ženklo žinomumą ir patikimumą. Kitaip tariant, tai kuria Jūsų įmonei palankų įvaizdį.
  6. Populiarinamas Jūsų produktas (paslaugos ar prekės). Šiuo atveju svarbi turinio strategija, kurią parenka SEO paslaugas teikiantis specialistas. Turinio strategija apima tam tikras taisykles, kaip įmonė turi kurti savo klientams naudingą turinį, jį platinti, populiarinti ir kaip tas turinys turi padėti populiarinti prekės ženklą bei skatinti pardavimus. Primename, kad turinio strategija apibūdinama kaip konkretus planas, kuris nurodo veiksmus, kurių reikėtų imtis, norint išreklamuoti produktą (prekę ar paslaugą), prekės ženklą, įmonę ar kitokią veiklą. Būtent strategija numato aplinkybes, metodus ir gilinasi į reklamos subtilybes. Be to, strategija gali priklausyti nuo laiko – ilgalaikė ir trumpalaikė. Tai priklauso nuo išsikeltų tikslų. Ir galiausiai norime nurodyti turinio strategijos proceso etapus – rinkos ir konkurencinės aplinkos analizė; strategija, atskleidžianti kokio turinio trūksta rinkai ir kokie galimi turinio tikslai; planavimas, kuriam svarbiausia numatytos datos – kada turinys bus skelbiamas viešumoje; turinio kūrimas, susijęs su straipsnių / tekstų / pranešimų ir pan. rengimu; palaikymas, t. y. parengtas turinys platinamas, juo dalijamasi socialiniuose tinkluose, kitose interneto svetainėse (per nuorodas), forumuose (diskusijose) ir pan. Kad strategija būtų įgyvendinta sėkmingai, reikia aiškiai apibrėžti tikslinę auditoriją, sukurti įdomų turinį, suformuoti tikslus (lankomumo, pirkimų, socialinių signalų rodiklių vertinimas), turinio išliekamoji vertė. Taigi turbūt jau supratote, kad SEO paslauga susijusi ir su reklamos galimybėmis.
  7. Jūsų internetinė svetainė – rinkos lyderė. Nuosekliai kuriamas ir platinamas unikalus turinys apie Jūsų siūlomas prekes ir paslaugas sukuria ir Jūsų autoritetą internete. Be to, potencialūs klientai ir partneriai žino, kad norint būti pirmose Google paieškos pozicijose, reikia laiko bei pastangų. Kokybiškai ir profesionaliai suteiktos SEO paslaugos užtikrina Jūsų svetainei aukščiausias pozicijas – tai Google bei visų lankytojų rekomendacija, kuri parodo, kad toje veiklos srityje įmonė yra ne tik žinoma, bet ir viena iš rinkos lyderių.
  8. Nugalimas konkurencingumas, t. y. aplenkiami konkurentai. Tam turi būti vadovaujamasi keturiomis pagrindinėmis taisyklėmis:
I taisyklė. Į Jūsų interneto svetainę nukreipiančios nuorodos turi būti kokybiškos, nes jos daro didelę įtaką interneto svetainės reitingams. Vis dėlto, svarbiausia kokybė, o ne kiekybė, todėl naudotis reikia tik tomis nuorodomis, kurios daro teigiamą įtaką svetainei, t. y. yra iš gerą reputaciją turinčių kitų svetainių.
II taisyklė. Profesionalūs ir ilgametės patirties turintys SEO specialistai, kurie žino, kaip tinkamai suteikti paslaugas, kad jos atneštų Jums maksimalią naudą.
III taisyklė. Tikslingai parinkti raktiniai žodžiai. Tik atsakingai ir tinkamai parinkti raktiniai žodžiai į Jūsų interneto svetainę atves potencialius klientus. Priešingu atveju, pritrauksite tokius lankytojus, kurių nedomina Jūsų produktas (prekės ar paslaugos).
IV taisyklė. Patrauklus dizainas, įdomus ir aktualus turinys bei patogus naudojimasis internetine svetaine. Svetainės turinys turi būti kuriamas atsižvelgiant į vartotojus, visa informacija turi būti pateikiama tiksliai, aiškiai, sklandžiai.
  1. Taupomas vartotojų laikas. Dauguma varotojų taupo savo laiką, todėl ieškodami prekės ar paslaugos paieškos sistemose, dažniausiai apsilanko tik pirmas paieškos pozicijas užimančiose interneto svetainėse. SEO paslaugas teikiančių specialistų užduotis – Jūsų interneto svetainę įkelti į pirmąjį paieškos puslapį. Kuo aukštesnė pozicija, tuo geriau, nes tuomet išlieka didžiausia tikimybė, kad potencialus klientas apsilankys būtent Jūsų interneto svetainėje.

SEO IR GOOGLE ADWORDS


Tiek SEO paslauga, tiek Google Adwords priskiriama prie pagrindinių reklamos internete strategijų. Pristatysime jas išsamiau.
Neabejojama, kad reklama – efektyvus įrankis, galintis padidinti Jūsų prekės ar paslaugos žinomumą ir pardavimus. Vis dėlto, yra vienas veiksnys, į kurį svarbu atkreipti dėmesį, norint, kad reklama suteiktų kuo daugiau naudos. Tai – reklamos strategija. Daugiau nei 80 proc. visos reklamos rinkos internete sudaro 2 pagrindinės strategijos – Google AdWords reklama ir SEO paslaugos. Jų pasirinkimas priklauso nuo Jūsų reklamos tikslų ir turimų galimybių (dažniausiai finansinių).

Kas yra Google AdWords reklama?


Adwords reklama – tai Google paieškos sistemos reklamos tinklas. Jos principas – už norimą reklamuoti raktinį žodį sumokama tam tikra pinigų sumą, kuri bus išskaičiuota iš Jūsų reklaminės Google sąskaitos tuo atveju, kai potencialus klientas paspaus ant Jūsų reklamos.
Kuo didesnė Jūsų siūlomų pinigų suma ir reklaminio pranešimo kokybė, tuo aukštesnėse pozicijose yra rodomi Jūsų reklama.
Šiuo atveju jaučiame pareigą apžvelgti priežastis, kodėl reikia atidžiai rinktis specialistus, teikiančius Google Adwords reklamos paslauga. Kodėl?
  1. Reikia įvertinti riziką. Paslauga turi būti atliekama kokybiškai, kad veltui neišeikvotumėte reklamai savo biudžeto ir sulauktumėte potencialių klientų.
  2. Atsipirkimo laikas. Gerų specialistų rezultatas turi matytis jau po pirmo mėnesio.
  3. Dauguma renkasi tuos, kurie siūlo pigesnes paslaugas, tačiau jie neįvertina, kad paslaugos gali būti nekokybiškos. Neužmirškite, kad didesnė investicija – kelis kartus didesnė grąža.
Tad tinkamas ir gerai pasirinktas Google Adwords reklamos specialistas užtikrina aukščiausią kokybę (tikslas – padidinti pardavimus), garantuotus rezultatus (net iki 98 proc. pagerinami rezultatai) ir patenkintus klientų poreikius.

Kas yra SEO?


SEO paslauga – kryptingai atliekami veiksmai, padedantys vartotojams rasti prekes ar paslaugas, labiausiai atitinkančias jų norus ir lūkesčius. Profesionaliai teikiamos SEO paslaugos užima nemažai laiko ir reikalauja daug kruopštaus darbo, kad būtų užimtos kuo aukštesnės pozicijos paieškos sistemose. Tačiau visa tai atsiperka, nes pasiektos pozicijos dažnai būna ilgam ir užtikrina dominavimą. Žinoma, viskas priklauso dar ir nuo rinkos, kurioje Jūs veikiate.

Kokie yra Google AdWords ir SEO paslaugos privalumai ir trūkumai?


Google Adwords privalumai:
  1. Pasiekiama auditorija visame pasaulyje. Kadangi Lietuvoje Google paieškos sistema naudojasi net 98 proc. vartotojų, o Google reklamos apimtis yra didžiausia pasaulyje, tai pasinaudojus Google Adwords galima nesunkiai pasiekti itin didelę potencialių klientų auditoriją.
  2. Pritraukiama naujų klientų. Tai skatina didesnius pardavimus, grįžtančius klientus, padažnėjusius skambučius ir užklausas, kurie galimai padidina pelną.
  3. Galimybė pasirinkti, kaip norite pasiekti būsimus klientus. Google Adwords reklama leidžia pasirinkti įvairius reklamos būdus ir formas: tekstinius pranešimus paieškoje, grafinius pranešimus vaizdinės reklamos tinkle, specialius pasiūlymus, skirtus Gmail naudotojams, vaizdo skelbimus Youtube kanale ir pan.
  4. Galimybė patiems valdyti savo reklamą.
  5. Greitas kelias į sėkmę. Viskas, ko reikia sėkmei užtikrinti – didesnis, negu moka Jūsų konkurentai, mokestis už paspaudimus. Tuomet pasieksite aukščiausias pozicijas ir būsite matomi.
  6. Greita ir paprasta pradžia. Pasinaudoję Google AdWords reklamos kūrėjų teikiamomis paslaugomis jau po kelių dienų galėsite vertinti reklamos duodamą naudą.
  7. Mokestis tik už rezultatą. Google Adwords paskyra sukuriama nemokamai, mokėti reikia tik už paspaudimus. Todėl laikoma, kad ši paslauga yra viena skaidriausių ir sąžiningiausių, nes mokėti reikia tik tuomet, kai vartotojas peržiūri Jūsų skelbimą.
  8. Galimybė pradėti reklamą turint bet kokio dydžio biudžetą. Jį nustatyti galite patys, atsižvelgdami į išsikeltus tikslus.
Taip pat pateikiame ir esminius Google Adwords trūkumus.
  1.  Finansų ir reklamos rodymo laiko santykis. Jūsų reklamos pranešimų rodymo laikas baigsis kartu su pinigais, esančiais         reklaminėje sąskaitoje.
  2. Klientų pritraukimas. Apie 20 proc. paieškos srauto klientų spaudžia reklamines nuorodas. Dažniausiai pasitikima natūralia paieška, kuri rodo tiksliausiai užklausą atitinkančius rezultatus ir juos reitinguoja pagal reikšmę (naudingumą) vartotojui.
Kaip matote Google Adwords turi akivaizdžiai daugiau privalumų negu trūkumų, todėl ją išbandyti tikrai verta.
Tačiau dar yra ir kitas būdas išreklamuoti ir išpopuliarinti savo veiklą ar produktą (prekes ir paslaugas) – SEO paslaugos. Pristatome Jums esminius SEO paslaugos privalumus.
  1. Užtikrintas populiarinimas. Būsite aukščiausiose pozicijose net tuomet, jei trumpam sustabdysite SEO paslaugos teikimą (neinvestuosite savo laiko ir pinigų).
  2. Itin geras kainos ir kokybės santykis. SEO paslauga itin patraukli smulkiam ir vidutiniam verslui. Tai lemia maksimalus rezultatas minimaliomis finansinėmis sąnaudomis.
  3. Palanki trukmė. SEO paslaugos – ilgalaikė investicija, t. y. jos privalumus jausite ir matysite pakankamai ilgai.
  4. Pasitikėjimo skatinimas. Labai dažnai interneto vartotojai nespaudžia ant Google Adwords reklamos, o pasitiki organinės paieškos rezultatais.
  5. Nėra nuolatinio mokesčio už paspaudimus.
  6. Įgysite autoritetą. Interneto svetainė, esanti paieškos sistemos rezultatų pirmose pozicijose turi didesnį klientų pasitikėjimą, o tai didina Jūsų autoritetą.
  7. Pasiekiama tik tikslinė auditorija. Padidinamas tik tų vartotojų skaičius, kurie domisi Jūsų paslaugomis. Pavyzdžiui, jei vartotojui reikalingi baldai, jis įrašys į paiešką „virtuvės baldai“ ir gaus norimus rezultatus.
  8. Suteikiama ilgalaikė nauda. Iškilus paieškos sistemos rezultatų pozicijose, ten išliksite ilgesnį laiką. Jūsų pozicija nukris tik tuomet, jei „labai pasistengs“ konkurentai.
Vis dėlto norime pasakyti, kad kaip ir bet kuris kitas vykdomas procesas, SEO paslaugos taip pat turi ir šiek tiek trūkumų. Įvertinkite juos.
  1. Užima nemažai laiko. Šios paslaugos vykdymas gali užtrukti iki 6 mėnesių.
  2. Tinkamai atlikti gali tik profesionalai, nes tiek išorinė, tiek vidinė SEO paslauga reikalauja daug ir kruopštaus darbo, pastangų. Be to, atminkite, kad niekas negali garantuoti aukščiausių pozicijų paieškos sistemose. Nepasikliaukite aklai tais specialistais, kurie garantuoja Jums pirmą vietą paieškos sistemose. Pasidomėkite tokių SEO paslaugų teikėjų kompetencija ir patirtimi. Gali būti, kad paslaugas Jums siūlo nepatyrę jaunuoliai, siekiantys lengvai užsidirbti. Tokias netinkamai suteiktas paslaugas vėliau gali būti itin sunku (ar netgi neįmanoma) ištaisyti. Atsakingai rinkitės SEO paslaugas teikiančias įmones ar specialistus.
  3. Privalu nuolat prižiūrėti (tobulinti). Google sistema tobulėja ir daro viską, kad norimos SEO pozicijos būtų pasiekiamos vis sunkiau ir sudėtingiau, todėl atlikti SEO optimizaciją yra sudėtingiau, nei parašyti reklaminį Google Adwords skelbimą.
Taigi tiek Google AdWords reklama, tiek SEO paslaugos turi ir privalumų, ir trūkumų. Todėl gerai pagalvokite, kuri strategija vis dėlto Jums atrodo patraukliausia ir priimtiniausia ir tik tuomet pasirinkite.

Ką rinktis siūlome mes?


Mūsų rekomendacijos paprastos. Jei turite pakankamai lėšų ir Jūsų tikslas – per trumpą laiką pritraukti didelius klientų srautus, rinkitės Google AdWords reklamą.  O jeigu norite ilgalaikių rezultatų ir itin didelių lankytojų srautų, rinkitės SEO paslaugas.
Kategoriško atsakymo Jums nepateikiame. Priimdami sprendimą, atkreipkite dėmesį į savo keliamus tikslus, poreikius, lūkesčius ir norimus gauti rezultatus.
O gal geriausia rinktis Google AdWords reklamos ir SEO optimizavimo kompleksą?
Tikriausiai girdėjote, kad dažnai geriausiu reklamos internete būdu yra laikoma sinergija, t. y. kai vienu metu galite naudotis ir Google AdWords, ir SEO optimizacija. Kodėl?
  • Užtikrinamas maksimalus lankytojų srautas tiek iš mokamų kanalų (Google AdWords reklama), tiek iš natūralių rezultatų (SEO paslauga).
  • Natūralių rezultatų pozicijos (SEO) užtikrina ilgalaikį nuolatinį srautą, o Google AdWords reklama gali būti panaudojama trumpalaikiams tikslams – akcijoms, specialiems pasiūlymams ir pan.
  • Tinkamai optimizuotoms svetainėms Google AdWords taiko aukštesnius kokybės balus, kurie daro įtaką kainai (mažina ją) bei skelbimų pozicijoms (aukština jas).
Primename, kad ieškodami reikalingos informacijos, interneto vartotojai itin dažnai naudojasi paieškos sistemomis. Ir dažniausiai šiuo atveju dominuoja Google paieškos sistema – ja naudojasi net 98 proc. vartotojų Lietuvoje.
Jūs turite teisę pasirinkti, tačiau prieš tai dar siūlome pasidomėti tiek SEO paslaugas teikiančių specialistų, tiek Google AdWords reklamos kūrėjų teikiamų paslaugų kokybe. Nes šių strategijų naudą pajausite tik tuomet, jei jas įgyvendins profesionalai.

KAS TAI YRA SEO MONITORINGAS IR PRIEŽIŪRA?


SEO monitoringas ir priežiūra – dar viena SEO paslaugos sudedamoji dalis. Tai SEO paslaugomis pasiektų raktinių žodžių aukštų pozicijų išsaugojimo ir gerinimo procesas. Šio proceso tikslas – laiku užkirsti kelią galimoms klaidoms, dėl kurių svetainės reitingai natūraliuose paieškos rezultatuose gali nukristi. Jei taip įvyktų, tai atneštų žalos Jūsų veiklai – sumažintų natūralų lankytojų srautą, o kartu su juo ir pelną.
Kad atlikta SEO optimizacija Jūsų interneto svetainei visuomet būtų naudinga, informacija joje nepasentų ir netaptų neaktuali, privalu SEO priežiūrą atlikti periodiškai ir reguliariai.
Kaip vykdomas ir kam reikalingas SEO monitoringas ir priežiūra?
Ši paslauga yra taikoma pagrindiniams SEO paslaugos etapams – nuo tinkamų raktinių žodžių parinkimo iki vidinio ar išorinio SEO atlikimo. Apžvelkime šiuos etapus plačiau.
  1. Hostingo paslauga. Priežiūros paslaugas teikiantys specialistai patikimame serveryje gali suteikti vietą tiek Jūsų interneto svetainei, tiek elektroniniam paštui, tiek duomenų bazei. Kokią priežiūrą atliks pasirinkti hostingo specialistai? Dažniausiai jų priežiūra apsiriboja sisteminiame lygmenyje – įvairių servisų diegimas, sugeneravimas, sukonfigūravimas ir pan., tačiau gali būti, kad hostingo specialistas atras Jūsų programinio kodo klaidas ir jas pataisys.
Dar šiek tiek pakalbėkime apie patį hostingą. Beje, šis terminas jau turi ir lietuvišką atitikmenį – prieblogą, tačiau šiame straipsnyje mes renkamės naudoti hostingo terminą, labiau paplitusį ir geriau žinomą visuomenėje. Kas tai yra? Vieni jį trumpai apibūdina kaip procesą, kurio metu jūsų interneto svetainė patalpinama internete. Kiti – kiek plačiau – serverių paslauga, kuria pasinaudojus įkeliama reikiama interneto svetainė ir tampa prieinama visiems interneto vartotojams.
Kokios būna hostingo rūšys?
  • DNS hostingas, susijęs su vardų serveriu. Kitaip tariant, DNS serveris, tai domeną aptarnaujantis serveris, kuriame nustatoma, kokie serveriai prižiūri Jūsų interneto svetainę, el.paštą ir pan. DNS serverių tinklas yra unikalus, priklausantis atskirai nuo kiekvieno paslaugos teikėjo. Kokybės DNS serverio parametrai susiję su svarbiais Jūsų interneto svetainės aspektais – užsikrovimo (veikimo) greitį (kuo greičiau interneto vartotojas gaus atsakymą iš DNS serverio, tuo greičiau pradės krautis interneto svetainė), saugumą (jei DNS serveris vartotojui duos neteisingą atsakymą, šis nueis ne į ta serverį. ir patikimumą (DNS serverių tinklą turi sudaryti bent du atskiri serveriai, iš esmės praktiškai visi DNS serverių tinklai veikia patikimai, kol jų niekas nepuola).
  • Elektroninio pašto hostingas, susijęs su el. pašto dėžutėmis ir jų nuoma;
  • Svetainių hostingas, susijęs su interneto svetainių skelbimu (talpinimu).
Taigi, kaip matyti, hostingas suteikia viską – tiek DNS serverius, tiek el. paštą, tiek svetainės talpinimą, tačiau viskas viename hostingo serveryje negali užtikrinti maksimalaus patikimumo ir saugumo, todėl siūloma pirmenybę teikti specializuotoms platformoms, t. y. aukštesnio techninio lygio paslaugoms.
  1. Raktinių žodžių vertinimas. Neabejojama, kad nuo verslo neatsiejama konkurencija, o tai reiškia, kad kiekvienas interneto svetainės savininkas stengiasi būti populiarus, patikimas ir vertinamas klientų. Šios pastangos neretai būna susijusios ir su raktiniais žodžiais, jų tinkamu parinkimu. Pastebėta, kad kai konkuruojančių svetainių raktinių žodžių pozicijos kyla, tai prižiūrimos svetainės pozicija krenta. Kad ši tendencija būtų laiku pastebėta ir imtasi priemonių didesnėms problemoms išvengti, reikalinga nuolatinė SEO priežiūra. Netinkamai arba neatsakingai vykdomi raktinių žodžių pakeitimai, laiku naujiems puslapiams neatrenkami tinkami raktiniai žodžiai gali neigiamai paveikti svetainės turinio kokybę paieškos sistemų atžvilgiu, todėl raktinių žodžių pozicijos kris. SEO monitoringo ir priežiūros paslaugas teikiantys specialistai turi operatyviai reaguoyi ir atlikti papildomus vidinius ar išorinius SEO optimizavimo veiksmus, kurie padeda susigrąžinti prarastas pozicijas.
  2. Vidinė optimizacija apima interneto svetainės viduje esančius rodiklius – pirmo puslapio redagavimą (pavertimą patraukliu ir patogiu vartotojams), svetainės turinio optimizavimą (pavertimą informatyviu, aktualiu ir naudingu), unikalaus ir originalaus turinio paskelbimą ir pan., vidinių nuorodų struktūrą. Vidiniam SEO yra itin svarbus tekstinis turinys. Kad internetinė svetainė būtų visuomet aktuali, informatyvi ir naudinga, reikia nuolat atnaujinti, keisti ar pildyti jos turinį. . Pavyzdžiui, atsiradus naujam produktui (prekei, paslaugai) arba skelbiant informaciją apie nuolaidas, specialistai rekomenduoja atitinkamai pakeisti arba atnaujinti kurį nors esamą interneto svetainės puslapį. Interneto svetainės turinio stebėsena ir priežiūra yra labai svarbus SEO paslaugos elementas, nes paieškų sistemų robotai tai laiko vienu iš esminių reitingavimo veiksnių.
  3. Išorinė optimizacija apima smulkesnes dalis, tokias kaip išorinių nuorodų sklaidą (nuorodų gavimą iš kitų internetinių svetainių), internetinio puslapio registravimą interneto kataloguose, nuorodų apsikeitimą su partneriais, nuorodų gavimą dėl itin geros jūsų internetinėje svetainėje pateiktos informacijos (kitų internetinių svetainių savininkai dėl itin geros informacijos Jūsų puslapyje patys sukuria ir dalinasi nuorodomis į Jūsų puslapį). Akivaizdu, kad išorinis SEO labiausiai yra susijęs su nuorodomis, pateikiamomis už Jūsų interneto svetainės ribų. Labai dažna problema, su kuria susiduriama prižiūrint išorinio SEO elementus ir stengiantis išlaikyti svetainės populiarumą bei atgalinių nuorodų publikavimą partnerių svetainėse ar informaciniuose portaluose – tai nuolatinis tikrinimas, ar tos nuorodos, kurios turėjo būti skelbiamos kitose interneto svetainėse, vis dar yra publikuojamos ir ar tas svetainės puslapis, kuriame jos turi būti publikuojamos, yra veikiantis. Priešingu atveju, tai gali daryti neigiamą įtaką Jūsų interneto svetainės reitingams, įvaizdžiui ir reputacijai. Turint daug partnerių, kurių interneto svetainėse yra pateiktos nuorodos į Jūsų svetainę, reikalingas nuolatinis tikrinimas, kuris užima pakankamai daug laiko. Tam reikalingi profesionalūs SEO monitoringo ir priežiūros specialistai, kurie neleis Jums patirti nesėkmių su išorinėmis nuorodomis ir Jūsų veikla nenukentės.
Kokiais įrankiais vykdomas SEO monitoringas ir priežiūra?
Periodiškai ir reguliariai vykdyti interneto svetainės SEO monitoringą ir priežiūrą padeda SEO optimizavimo ir monitoringo (priežiūros) įrankiai. SEO įrankių yra labai daug ir įvairių – tiek mokamų, tiek nemokamų. Pateikiame Jums pagrindinius įrankius.
  • iManalytic įrankis. Juo naudodamiesi galėsite patikrinti interneto svetainių pozicijas. Kartais SEO monitoringo ir priežiūros paslaugas teikiantys specialistai leidžia be jokių apribojimų šiuo įrankiu pasinaudoti ir savo klientams.
  • lt. Galėsite stebėti interneto svetaines paieškos sistemose ir analizuoti jų efektyvumą.
  • Webceo įrankis. Galėsite tikrinti interneto svetainių pozicijas ir stebėti optimizavimo procesą, pokyčius.
Vis dėlto dauguma SEO įrankių, ypač nemokamų, turi tam tikrų trūkumų. Vienas iš jų – jie skirti tik vienam kuriam nors SEO paslaugos suteikimo metu atliekamam veiksmui (pavyzdžiui, atgalinėms nuorodoms) prižiūrėti. Beje, naudodamiesi nemokamais įrankais susidursite ir su dar vienu trūkumu – apribojimu, tai reiškia, kad nemokamai naudotis įrankio funkcijomis galėsite ribotai, neturėsite galimybės visiškai išnaudoti įrankio galimybių.
Profesionalių SEO monitoringo įrankių, veikiančių pilnavertiškai, yra nedaug ir visi jie yra mokami. Dėl šios priežasties naudojimasis SEO įrankiais gali būti labai brangus, todėl jį įpirkti smulkioms ir vidutinio dydžio įmonėms neretai gali būti sunku, o kartais ir neįmanoma.

SEO nauda verslui


Siekiant surasti bet kokią dominančią ar reikalingą informaciją, pasitelkiamos interneto paieškos sistemos – ta kasdienis ir visiems įprastas dalykas. Vos pajautus poreikį (tiek informacijos, tiek ieškant produktų – prekių ar paslaugų), į paieškos sistemas vedamos tam tikros užklausos ir ieškoma tai, ko reikia. Tačiau peržiūrimos tik pirmosios paieškos rezultatų pozicijos. Tokie veiksmai būdingi tiek interneto vartotojams (klientams), tiek verslininkams.
Kodėl SEO paslaugos naudingos ir reikalingos verslui?
  1. Padidina siūlomos produkcijos (prekių ir paslaugų) paklausą. Kuo Jūsų interneto svetainė užima aukštesnę poziciją paieškos sistemose, tuo daugiau lankytojų sulaukia. O kuo daugiau lankytojų, tuo daugiau potencialių klientų. Potencialių klientų skaičius lygus didesniam pelnui.
  2. Patraukli kaina. Interneto svetainės populiarumo ir žinomumo didinimas kiekvienam verslui yra reikalingas, tačiau neretai tokios priemonės kainuoja nemažus pinigus. Už SEO paslaugas mokėti reikia TIK vieną kartą, o rezultatas ne tik efektyvus, bet ir jaučiamas ilgą laiką.
  3. Pasiekiama tikslinė auditorija. Jūsų interneto svetainė paieškos sistemose bus pateikiama tiems žmonėms, kurie suinteresuoti Jūsų siūloma produkcija.
  4. Kelia pasitikėjimą Jūsų veikla. Ne kartą tyrimais buvo įrodyta, kad žmonės pasitiki paieškos sistemų rezultatais, ypač tais, kurie yra pirmose pozicijose.
  5. Gerina įvaizdį, formuoja teigiamą reputaciją. Pasinaudojus SEO paslaugomis, blogus atsiliepimus ir vertinimus galima nustumti į tolimesnius puslapius, o savo internet svetainę palikti pirmajame. Vartotojai linkę peržiūrėti tik pirmus paieškos sistemų rezultatus, todėl didelė tikimybė, kad blogų atsiliepimų jie nematys.
  6. Sukuriamas kokybiškesnis turinys. SEO specialistai atlieka vidinį SEO, tai reiškia paverčia turinį patraukliu – reikiamu metu ir reguliariai jį atnaujina, papildo, pakeičia. Informatyvus ir gerai parengtas turinys – domina vartotojus ir skatina į Jūsų svetainę sugrįžti dažniau.
  7. Matomi interneto svetainės statistiniai duomenys. Galima pasitelkti tam tikrus įrankius ir matyti kiek lankytojų į Jūsų internet svetainę pateko per paieškos sistemas.
Kaip matote, SEO paslauga suteikia verslui viską, ko labiausiai reikia – žinomumą, populiarumą, padidėjusį pelną (kurį didina padidėję lankytojų srautai) ir galimybę sutaupyti (SEO nėra brangi paslauga, tačiau itin efektyvi).

Konkurentų tinklapių analizė


Tam, kad išsiaiškintumėte, kokia konkurencija yra Jūsų veiklos rinkoje, sužinotumėte konkurentų pranašumus (t. y. ką jie atlieka gerai) ir lengviau suprastumėte, ko reikia Jūsų veiklos sėkmei užtikrinti, turėtumėte atlikti konkurentų analizę.
Konkurentų analizę reikėtų atlikti pagal tam tikrus kriterijus:
  1. Raktinių žodžių analizė. Nustatykite, kokie raktažodžiai populiariausi (tikslingiausi) Jūsų rinkoje ir kokius raktažodžius naudoja Jūsų konkurentai. Tokiu būdu taps aišku, kokias pozicijas jie užima paieškos sistemoje.
Neužmirškite, kad ir ne patys populiariausi, mažesne konkurencija pasižymintys raktažodžiai gali pritraukti nemenką lankytojų srautą.
  1. Pagrindinių konkurentų identifikavimas. Išanalizavus raktažodžius, tikslinga nustatyti, kas yra Jūsų pagrindiniai konkurentai (aukščiausiose paieškų rezultatų pozicijose esančios interneto svetainės).
  2. Konkurentų interneto svetainės turinio analizė. Šis etapas apima žymiai daugiau veiksmų – tiek vidinio SEO, tiek išorinio SEO.
  • Duomenys apie domeną (jo amžius, autoritetas ir pan.);
  • Interneto svetainės puslapių vidinė būsena (susiję su vidiniu SEO);
  • Konkurentų meta duomenys (atskleidžia, kokie raktažodžiai konkurentams svarbiausi, kokiems kreipiamas didžiausias dėmesys, kaip apskritai tvarkomi meta duomenys);
  • Turinys (ar jis kokybiškas, profesionalus, naudingas; ar atitinka apimties reikalavimus; ar pateikiama grafinė, vaizdinė medžiaga, padedanti lengviau suprasti ir įsisavinti informaciją;
  • Vidinės puslapio nuorodos (pagal tai gali būti suformuojama efektyvesnė nuorodų struktūra);
  • Išorinės puslapio nuorodos (padeda išsiaiškinti geriausias, konkurentų turimas nuorodas).
  1. Konkurentų interneto svetainės dizainas ir struktūra (dizainas patrauklus vartotojams, o struktūra patogi naudoti).
  2. socialinių tinkle būsena (kaip dažnai / reguliariai konkurentai atnaujina turinį, kaip dažnai juo dalijamasi, kiek jis reikalingas ir naudingas vartotojams).
Išanalizavę savo konkurentus, tiksliau jų interneto svetainę, galėsite sukurti veiksmingą savo interneto svetainės SEO strategiją.

Kokią įtaką SEO turi svetainės užsikrovimo greitis. Kokiais įrankiais galima jį pasirinkti?


Specialistai taigia, kad optimizavus svetainės greitį, pakyla puslapio reitingai – kuo greičiau puslapis užsikrauna, tuo aukštesnėse paieškos sistemos pozicijose jis būna.
Jeigu pasirinksite gerą SEO specialistą, jis otpimizuodamas svetainės greitį, kartu suteiks ir kitų reikalingų rekomendacijų (arba visa tai su Jūsų sutikimu įgyvendins):
  • Nepriklausomai nuo to, koks kompiuteris ar kokia naršyklė naudojama, Jūsų interneto svetainė užsikraus greičiau;
  • Rekomenduos, kokią informaciją skelbti pirmame interneto svetainės puslapyje (kas turi būti publikuojama, kad neapsunkintų svetainės užsikrovimo greičio);
  • Paslaugas suteiks greitai, todėl patenkintais ir padaugėjusiais klientais galėsite džiaugtis jau netrukus po paslaugos suteikimo. Statistikos duomenys rodo, kad lėtai užkraunama svetainė gali daryti neigiamą įtaką pardavimams – iki 8 proc. paradvimų kritimą;
  • Ilgaamžiškumas, t. y. kokybiškai suteikta paslauga bus ilgalaikė;
  • Gausite konsultacijas, Jums bus viskas paaiškinta ir atsakyta į visus rūpimus klausimus.
Tik prieš užsisakydami svetainės greičio optimizavimo paslaugą, turite žinoti, kad tuo atveju, jei Jūsų interneto svetainė užsikrauna per 1 sekundę (maždaug), tai mažai tikėtina, kad svetainės greičio optimizavimas padidins SEO suteikiamą naudą. Tačiau jei svetainės užsikrovimas trunka 3 ir daugiau sekundžių, tai svetainės greičio optimizavimo paslauga Jums tikrai reikalinga.
Svarbiausias veiksmas, kurį reikia atlikti norint, kad svetainė greičiau užsikrautų – pašalinti iš jos viską, kas nereikalinga. Pavyzdžiui, jei naudojatės WordPress programa, tai įvertinkite, ar Jums reikalingi visi įvairūs elementai, įdiegti anksčiau, ar visais jais naudojatės. Papildomi elementai gali stabdyti interneto svetainės veikimą.

New Private Window“ – kas tai yra ir kaip naudotis?


Tikriausiai naršymas internete – viena iš populiariausių ir nuo kasdienybės neatsiejamų veiklų, tačiau ne visi žino, kad jis būna dviejų rūšių – privatus ir anoniminis. Šiame straipsnyje mes pristatysime privataus naršymo tipą.
Naršyklės kaupia duomenis apie Jūsų lankytas interneto svetaines ir puslapius, aplankytų svetainių laikinus failus, slapukus ir pan. Dėl įvairių priežasčių, vartotojai kartais nori, kad tokia informacija nebūtų vieša ir visiems žinoma, todėl naudojasi privataus naršymo funkcijomis, kurias turi visos naršyklės. Visų pirma, reikėtų aptarti, ką reiškia privatus naršymas? Tai atsargumo priemonių funkcijos, kurios gali suteikti Jums naudingas galimybes:
  • leidžia naršyti internete neišsaugant aplankytų svetainių ir puslapių informacijos;
  • apsaugo jus nuo stebėjimo, t. y. neleidžia stebėti Jūsų naršymo istorijos. Tačiau svarbu paminėti, kad privatus naršymas nėra anoniminis, todėl tam tikri asmenys (interneto tiekėjas, darbdavys ir pan.) gali matyti Jūsų naršymo istoriją (lankytus interneto puslapius);
  • užtikrina, kad Jūsų veikla nebūtų visiems matoma.
Taigi privatus naršymas neišsaugo Jūsų naršymo istorijos, tai reiškia, kad kai tik interneto langas uždaromas, visa interneto naršyklės sukaupta informacija yra pašalinama.
Vis dėlto, privačiojo naršymo metu įsimenama ne visa informacija, todėl manome, kad pravartu Jums pateikti informaciją apie tai, kokia informacija privačiojo naršymo metu neišsaugojama (neįsimenama):
  1. lankytų interneto svetainių ir puslapių adresai. Jie neįrašomi nei į žurnalą, nei į archyvą;
  2. naujai įvesti slaptažodžiai;
  3. atsiųstų failų pavadinimai, t. y. privataus naršymo metu atsiuntimų tvarkyklėje neliks atsiuntimo žurnalų įrašų, tačiau atsisiųsti failai Jūsų kompiuteryje išliks;
  4. slapukų, saugančių aplankytų svetainių prisijungimo duomenis ar kitą konfidencialią informaciją.
Kaip pasinaudoti privatau naršymo funkcijomis?
Šie veiksmai priklauso nuo naršyklės, kuria naudojatės, specifikos. Čia mes pristatysime populiariausias iš jų.
  • „Internet Explorer“. Įsijungę šią naršyklę, turėtumėte paspausti dešiniame viršutiniame naršyklės lango krašte esančią ikoną □ Tuomet pasirinkti funkciją „Safety“ ir „InPrivate Browsing“.
  • „Mozilla Firefox“. Įsijungę šią naršyklę, turėtumėte spausti dešiniame viršutiniame naršyklės lango kampe esančią ikoną □ ir tuomet pasirinkti „New Private Window“.
  • „Google Chrome“. Įsijungę šią naršyklę, turėtumėte spausti dešiniame viršutiniame naršyklės lango kampe esančią ikoną □ ir tuomet pasirinkti „New Incognito Window“.
Tik turėtumėte žinoti svarbų aspektą – ši „New Private Window“ funkcija gali apsaugoti Jus nuo viešos informacijos apie Jūsų naršymo istoriją, tačiau neapsaugos, jei koks nors suinteresuotas asmuo ar įmonė norės jus sekti. Kiekvienas kompiuteris turi savo IP , o tai suteikia galimybę susekti tikslią jo buvimo vietą. Jei norite užtikrinti visisšką slaptumą, Jums vertėtų imtis papildomų atitinkamų veiksmų (priemonių).

Kaip apskaičiuoti SEO investicijų grąžą Jūsų verslui?


Investicijų grąža – finansinis rodmuo, atskleidžiantis iš investicijų (šiuo atveju, į SEO) gautą naudą.
Vienas iš pagrindinių investicinei grąžai įtaką darančių elementų – laikas, nes tam, kad būtų matoma investicijos nauda, reikalingas laikas. Nors daugelis nori matyti rezultatus jau vos investavę į paslaugą, tačiau tai nėra tinkami lūkesčiai.
Kam reikalinga ir kuom naudinga investicinė grąža?
  1. suteikiama galimybė įvertinti įmonės pelningumą (pavyzdžiui, pardavimų pelningumą);
  2. suteikiama galimybė įvertinti tolimesnių investicijų perspektyvą (prognozuoti ir imtis atitinkamų veiksmų).
Kaip apskaičiuoti SEO investicijų grąžą?
Tam reikia atlikti du svarbius žingsnius:
  1. nustatyti kiekvieno mėnesio paieškos sistemoje apsilankiusių lankytojų srauto vertę. Atkreipkite dėmesį, kad vertinant lankytojų srautą, šiam turi būti priskiriami tik tie lankytojai, kurie užteina į Jūsų interneto svetainę ieškodami būtent Jūsų siūlomo produkto (prekės ar paslaugos).Svarbu paminėti, kad vertinant lankytojų srauto vertę, netinka į imtį įtraukti tuos vartotojus, kurie į paieškos sistemą įveda interneto svetainės adresą ir paspaudžia ant siūlomos nuorodos. Šiuo atveju tai priskiriama tiesioginiam srautui.
  2. nustatytikiekvieno mėnesio paieškos sistemoje apsilankiusių lankytojų vertės vidurkį per praėjusius mėnesiu.
Svarbu žinoti, kad vertė turi būti skaičiuojama kiekvieną mėnesį, nes ji turi tendenciją kisti ir yra priklausanti nuo įvairių veiksnių (pavyzdžiui, rinkos sąlygų). Nustatytas kiekvieno mėnesio paieškos sistemoje apsilankiusių lankytojų vertės vidurkis atskleis vertės pozicijas – kyla jos ar krenta – ir suteiks galimybę įvertinti, ar tinkamai vykdote veiklą.
Taigi SEO investicijų grąžos vertinimo procesas turėtų atrodyti taip:
  • imame 12 mėnesių periodą;
  • pirmą mėnesį laikome pirmu etapu – kai investuojami pinigai, tačiau rezultatų kol kas dar nėra. Šiuo etapu nerekomenduojama apskaičiuoti SEO investicijų grąžos, nes per anksti – paieškos sistemos turi apdoroti interneto svetainės pakeitimus ir atnaujinti jo pozicijas paieškos rezultatuose.
Verta paminėti, kad investuoti reikia reguliariai, nes tik tuomet srauto vertė stabilizuojasi.
Geriausias būdas patikrinti, ar veikla stabilizavosi – pasitelkti raktinius žodžius ir pasižiūrėti, kokią poziciją paieškos sistemų rezultatuose jie užima. Tuo atveju, jei pagal įvestą raktinį žodį esate pirmoje paieįkos rezultatų pozicijoje, tikėtina, jog lankytojų srautas ir jo vertė jau stipriai nebekis.
  • apskaičiuojameSEO investicijų grąžą pagal formulę:
Seo investicijų grąža = (seo paslaugos vertė - SEO kaštai) / SEO kaštai                  

Pavyzdžiui, SEO paslaugai per mėnesį išleidote 2000 Eur (kaštai), o srauto vertė buvo – 3500 Eur, tai SEO investicijų grąža = (3500 – 2000) / 2000 = 7,5.
Jeigu investicijų grąža buvo teigiama, tai reiškia, kad SEO paslaugos vertė buvo didesnė nei kaštai. Deja, tačiau pagal šią formulę negalima apskaičiuoti Jūsų veiklos pelningumo.
  • prognozuojame tolimesnę SEO invesricijų grąžą. Tam reikia metinę srauto vertę padalyti per pusę ir paėmus bet kurios pusės (6 mėnesių) rezultatus, t. y. srauti vertę ir kaštus, pritaikyti formulę.
Vis dėlto, jei gavote rezultatus (SEO investicijų grąžą), kurie Jūsų netenkina, neskubėkite nuvertinti SEO paslaugos. Mes siūlome, pirmiausia, pasitikrinti, ar skaičiuodami nepadarėte klaidų, o antra – imkitės tam tikrų veiksmų:
  1. Jeigu matote, kad ilgą laiką užsakymų nedaugėja, vertėtų ką nors keisti. Pavyzdžiui, pakoreguoti esamus arba sukurti naujus raktinius žodžius, kurie duotų didesnę investicinę grąžą.
  2. Peržvelkite ir įvertinkite kelis rodiklius (o ne vieną). Pavyzdžiui, SEO paslaugoms gali padidinti naujienlaiškų prenumeratorių skaičių, kuris ilgainiui pavirs į potencialius klientus arba skatinti esamus klientus informacija apie Jūsų interneto svetainę ar siūlomą produkciją pasidalinti su draugais ar pažįstamais.
  3. Palyginkite Jūsų naudojamų paslaugų, susijusių su skaitmeninės rinkodaros kanalais, rezultatus. Pasidarykite naudojamų paslaugų – reklamų, socialinės rinkodaros ir pan. – sąrašą ir vertinkite, kuris iš jų mažiausiai naudingas. Tik svarbu – taikykite vienodas (analogiškas) verčių ir kaštų skaičiavimo formules (metodikas), kad gautumėte teisingus ir tikslius rezultatus. Jei vis tik pastebėsite, kad SEO paslauga neneša norimų rezultatų, galite jai skirtą biudžetą perkelti kitai paslaugai.
  4. Neskubėkite teisti SEO paslaugų, nes nebūtinai nedžiuginanti SEO investicinė grąža yra SEO paslaugos rezultatas.
Apskaičiuokite SEO investicijų grąžą ir leiskite savo interneto svetainei (ar verslui) augti.

Svarbiausių SEO terminų žodynėlis


Adwords reklama – tai Google paieškos sistemos reklamos tinklas, kurio principas – už norimą reklamuoti raktinį žodį sumokama tam tikra pinigų sumą, kuri bus išskaičiuota iš Jūsų reklaminės Google sąskaitos tuo atveju, kai potencialus klientas paspaus ant Jūsų reklamos.
 „Black-hat SEO“ – draudžiamas paieškos sistemų tipas yra grindžiamas įvairiomis manipuliacijomis, susijusiomis su atgalinėmis nuorodomis.
Domenas – interneto svetainės vardas, nusakantis svetainės pobūdį ir turinį, atskleisti jos paskirtį (ar tai elektroninė parduotuvė, įmonės interneto svetainė ar pan.).
Domeno autoritetas (angl. Domain Authority) – tai domeno įvertinimas arba rodiklis, atskleidžiantis internetinės svetainės galimybes užimti aukštas pozicijas paieškos sistemose.    
Hostingas – serverių paslauga, kuria pasinaudojus įkeliama reikiama interneto svetainė ir tampa prieinama visiems interneto vartotojams.
Interneto svetainė – labai svarbi įmonės įvaizdžio dalis ir pardavimų skatinimo priemonė.
Investicijų grąža – finansinis rodmuo, atskleidžiantis iš investicijų (šiuo atveju, į SEO) gautą naudą.
Išorinis SEO – veiksmai, kurių imamasi, kad interneto svetainė būtų populiarinama už savo ribų, „išorėje“. Išorinis SEO reiškia, kad optimizacija vyksta jau nebe Jūsų interneto svetainėje, o Jūsų partnerių interneto svetainėse.
„Linking roots“ domenai – unikalios atgalinės nuorodos, naudingos Jūsų interneto svetainei.
Meta aprašymas – trumpas puslapio aprašymas, matomas paieškos sistemose arba vienas iš veiksmų, atliekamų vykdant SEO, tačiau jis skirtas žmonėms, o ne paieškų sistemoms.
„MozRank“ – rodiklis, atskleidžiantis, kiek Jūsų internetinę svetainę veikia išorinės nuorodos.
„MozTrust“ – rodiklis, atskleidžiantis išorinių nuorodų kokybę.
Puslapio antraštė – interneto svetainės pavadinimas, matomas paieškos sistemų rezultatuose.
Puslapio autoritetas (angl. Page authority) – dar vienas svarbus rodiklis, nurodantis ne visos svetainės, o konkretaus interneto svetainės puslapio autoritetą.
Privataus naršymo langas – funkcija, suteikianti galimybę neatskleisti informacijos apie Jūsų naršymo istoriją.
Raktiniai žodžiai – tai tikslingai pagal Jūsų veiklą ar interneto svetainės temą parinkti tinkami žodžiai ar frazės, kuriuos interneto vartotojai įrašo į įvairias paieškos sistemas
SEO – tai interneto svetainės optimizavimas, kuris iškelia Jūsų interneto svetainę į aukštas paieškos sistemos rezultatų pozicijas ir natūraliai pritraukia daugiau (tikslinių) lankytojų.
SEO tekstas – tam tikra tema, susijusia su Jūsų interneto svetaine (ar veikla), parašytas tekstas.
SEO straipsnis turi atsakyti į esminius, vartotoją / klientą dominančius, klausimus, t. y. perskaičius SEO straipsnį, vartotojui turi būti aiškūs reikalingi atsakymai.
SEO auditas – tai visų internetinės svetainės trūkumų (struktūros, kodo ir turinio) ir kliūčių, trukdančių Jūsų internetinei svetainei pasiekti geras pozicijas paieškos sistemose, atradimo ir šalinimo procesas.
SEO monitoringas ir priežiūra – SEO paslaugos sudedamoji dalis, kurios tikslas laiku užkirsti kelią galimoms klaidoms, dėl kurių svetainės reitingai natūraliuose paieškos rezultatuose gali nukristi.
Svetainės užsikrovimo greitis – vienas iš labai svarbių veiksnių, darančių įtaką ne tik vartotojo būklei (komfortui, patogumui), bet ir svetainės pozicijai paieškos sistemose, nes yra tokių paieškos sistemų (pavyzdžiui, Google), kurios geriau reitinguota greičiau užsikraunančias interneto svetaines.
Vidinis SEO –  veiksmai, kurių imamasi turinio kokybei pagerinti, todėl atliekant vidinį SEO siekiama, kad ta kokybė būtų vertinama kuo geriau.
„White-hat SEO“ – leidžiamas paieškos sistemų tipas, grindžiamas optimizavimu, atliekamu vadovaujantis „Google Webmaster Guidelines“ nurodytomis metodikomis.

Komentarai